Skip to main content
Top

2007 | wo | Boek

De tandarts aan de leiding

Auteur: Dr. Erik Ranzijn

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

De praktijkvorm waarin de tandarts met één enkele assistente werkt verliest terrein. In razend snel tempo ontstaan er allerlei praktijkvormen met meerdere medewerkers. Door deze veranderingen in organisatievormen en organisatiegrootte in tandartsenpraktijken nemen nut en noodzaak van gestructureerd leidinggeven toe.Tandartsen worden vaak niet opgeleid om leiding te geven aan hun personeel. Bijna elke beginnende tandarts moet zelf uitvinden hoe hij het beste met zijn assistente kan omgaan. Vaak loopt het proces van leidinggeven goed, maar soms ook niet en dan heeft iedere betrokkene, tandarts en assistente, daar last van. Het boek De tandarts aan de leiding gaat in op deze problematiek en biedt tandartsen handvatten.De tandarts aan de leiding gaat over leidinggeven: de functionele interactie tussen een leidinggevende en een medewerker. In het theoretische perspectief zijn bestaande theorieën op het gebied van leidinggeven opnieuw geordend en samengevat. Daarnaast wordt ingegaan op het leidinggeven in de praktijk.Het uitgangspunt voor het boek vormen de trainingen die de auteur heeft gegeven aan tandartsen en de reactie van de deelnemers.De tandarts aan de leiding is geschreven voor tandartsen en tandheelkundestudenten.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Leidinggeven: een theoretisch perspectief
Samenvatting
Over het fenomeen leidinggeven wordt al heel lang nagedacht. De oude Egyptenaren moesten een uitgewerkte vorm van leidinggeven en projectmanagement hanteren bij de bouw van de piramides. Dat onze hedendaagse visie op leidinggeven verschilt van die van de Egyptenaren hoeft geen toelichting.
Erik Ranzijn
2 Effectief leidinggeven in de praktijk
Samenvatting
In de praktijk, waarbij de assistente en de tandarts de hele dag samen in een behandelkamer doorbrengen met alleen een stoel met een patiënt tussen hen in, kan een bijzondere dynamiek ontstaan. Deze dynamiek kan leiden tot jarenlange samenwerking en onderling vertrouwen. De assistente kent ‘haar’ tandarts door en door (en omgekeerd).
Erik Ranzijn
Nawerk
Meer informatie
Titel
De tandarts aan de leiding
Auteur
Dr. Erik Ranzijn
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7069-6
Print ISBN
978-90-313-5154-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7069-6