Skip to main content
Top

2008 | wo | Boek

De huisarts aan de leiding

Auteur: Dr. Erik Ranzijn

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Huisartsen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de zorg voor hun patiënten, maar ook voor de zorg voor hun personeel. Het doel van de huisarts is te zorgen dat medewerkers in de praktijk hun werk beter gaan doen en met meer plezier. Daarvoor is het belangrijk om gestructureerd leiding aan de praktijk te geven. Het boek De huisarts aan de leiding biedt huisartsen praktische handvatten om effectief leiding te geven. In hoofdstuk 1 worden de belangrijkste theorieën over leidinggeven op een rijtje gezet en verschillende leiderschapsstijlen en rollen behandeld. In hoofdstuk 2 staat leidinggeven in de praktijk centraal. De auteur bespreekt verschillende communicatievormen en gespreksvaardigheden en behandelt aan de hand van stappenplannen en praktijkvoorbeelden hoe je als huisarts effectief leiding kunt geven: hoe geef je heldere instructies? Hoe motiveer je je personeel? Hoe los je problemen op? Hoe ga je om met onverwachte situaties? Hoe pak je beoordelingsgesprekken aan? De auteur wijst daarbij ook op de belangrijkste valkuilen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Leidinggeven: een theoretisch perspectief
Samenvatting
Over het fenomeen leidinggeven wordt al heel lang nagedacht. De oude Egyptenaren moesten een uitgewerkte vorm van leidinggeven en projectmanagement hanteren bij de bouw van de piramides. Dat onze hedendaagse visie op leidinggeven verschilt van die van de Egyptenaren behoeft geen toelichting.
Erik Ranzijn
2 Effectief leidinggeven in de praktijk
Samenvatting
In de praktijk, waarbij de assistent en de huisarts de hele dag samen in praktijk doorbrengen kan een bijzondere dynamiek ontstaan. Deze dynamiek kan leiden tot jarenlange samenwerking en onderling vertrouwen. De assistent kent ‘haar’ huisarts door en door (en omgekeerd). Dit kan natuurlijk leiden tot een effectieve, efficiënte en plezierige samenwerking. Aan de andere kant kan die bijzondere dynamiek deze effectieve, efficiënte en plezierige praktijkvoering belemmeren. Beiden hechten ongetwijfeld aan een goede werksfeer.
Erik Ranzijn
Nawerk
Meer informatie
Titel
De huisarts aan de leiding
Auteur
Dr. Erik Ranzijn
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6593-7
Print ISBN
978-90-313-5225-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6593-7