Skip to main content
main-content
Top

08-05-2015 | Nieuws

Cognitieve gedragstherapie helpt bij kinderen met angststoornis

De meeste kinderen met een angststoornis profiteren van cognitieve gedragstherapie. Dat concludeert Loes Jongerden in het proefschrift waarop zij op 24 april promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Loes Jongerden toonde aan dat geprotocolleerde cognitieve gedragstherapie, bijvoorbeeld Denken+Doen=Durven, effectief is en angstklachten van kinderen vermindert. Verder bleek dat ervaren therapeuten betere resultaten behalen. Jongerden zag echter geen betere resultaten bij therapeuten die een specifieke angsttraining hadden gevolgd, supervisie kregen of nauwkeurig het behandelprotocol volgden.

 

Hoewel angststoornissen de meest voorkomende psychische aandoening zijn bij kinderen, worden kinderen met angsten vaak niet verwezen naar de jeugd-ggz. Jongerden pleit voor het vergroten van de kennis van ouders over angststoornissen en meer investering in preventieprogramma's om het aantal verwijzingen te verhogen.

 

Bron: Nederlands Jeugd instituut NJi, Universiteit van Amsterdam 

 

 

Lees meer over angststoornissen en jongeren in BSL Psychologie Totaal >>

 

Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren met een angststoornis: waarom werkt het? Cognitie, ervaren controle en coping als mediatoren, Sanne Hogendoorn, Pier Prins, Frits Boer, Leentje Vervoort, Lidewij Wolters, Harma Moorlag, Maaike Nauta, Harry Garst, Catharina Hartman, Else de Haan, Tijdschrift voor Psychotherapie 4-2014

 

Nieuwsbericht: Hoog angstniveau bij jongeren verdient meer aandacht, 15-01-2015

 

Handboek klinische ontwikkelingspsychologie, Hfst 14 Angst en Angststoornissen, Peter Muris

 

Cognitieve therapie: theorie en praktijk, Hfst 16 Cognitieve interventies bij kinderen en jongeren, Maaike Nauta;Caroline Braet;Agnes Scholing

 

Handboek psychopathologie dl 1, Hfst 19 Angst- en stemmingsstoornissen, E. de Haan, F. Boer;C.A.M. de Wit

Auteur(s): BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.