Skip to main content
Top

28-04-2015 | Nieuws

Patiënt beter informeren over behandelmogelijkheden en kosten beugels

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Meer dan de helft van de patiënten vindt dat zij onvoldoende zijn geïnformeerd door de orthodontist over de verschillende behandelmogelijkheden en de kosten van beugels. Dit blijkt uit de resultaten van het Meldpunt Orthokosten, dat de Consumentenbond opende in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Zeshonderd ouders van beugeldragers vulden de enquête op het Meldpunt Orthokosten in. Ruim een kwart van de ondervraagden geeft aan nooit een schriftelijke (of digitale) offerte te hebben ontvangen. De NZa vindt dit ernstig. Zorgverleners in de mondzorg zijn verplicht een offerte af te geven voor behandelingen die duurder zijn dan 250 euro.
"Een offerte voor een beugelbehandeling is verplicht", zegt Martijn van Eckeveld van de NZa, "zo kun je nadenken voordat je ja zegt tegen een behandeling van vaak duizenden euro's. En je kunt achteraf controleren of de behandeling en bijbehorende factuur kloppen met wat eerder is afgesproken."

Toezicht

De NZa neemt de resultaten van de enquête mee in haar toezicht op de sector. Duidelijke informatie is cruciaal voor patiënten om bewust te kunnen kiezen. Nu blijkt dat de offerte-verplichting niet wordt nageleefd, nemen we dat hoog op en spreken we zorgaanbieders en de branchepartijen daarop aan. Ook wil de zorgautoriteit orthodontisten verplichten informatie over hun zorgaanbod en bijbehorende prijzen op hun website te zetten. Daar hoort bij dat patiënten daadwerkelijk op de alternatieven worden gewezen. "Met deze informatie kun je de mogelijkheden van tevoren bekijken en eventueel zorgaanbieders vergelijken", aldus Van Eckeveld.

 

Bron: NZa 

 

Lees meer over 'beugels' in BSL Tandarts Totaal >>

 

Artikel: Ankylose en externe resorptie na trauma - begin van het einde of kans op een nieuw begin?, Dr. Dick Barendregt, Drs. Manfred Leunisse, Tijdschrift: Tandartspraktijk2-2015

 

Buitenboordbeugeldiscussie, nieuwsbericht 16-10-2014

 

Boek: Interceptieve orthodontie, H.J.W. Wassenberg, B. Njio, Het Tandheelkundig jaar 2014

 

Artikel: De frontrelatie belicht, Dr R.M. Mulié, Dr K.B. Wabeke, Tijdschrift: Tandartspraktijk11-2013

 

Artikel: Het torquegevaar - recessie in het onderfront na ortho-draadspalk, Drs. G.E. Rhemrev, Tijdschrift: Tandartspraktijk12-2013

 

Boek: De kaakcorrectie, D.B. Tuinzing, R.B. Greebe, J. Dorenbos, E.C.J. Hakman en A.G. Becking. Uit: Mondziekten, kaak,- en aangezichtschirurgie.

 

Auteur(s): BSL Tandarts Totaal

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.