Skip to main content
Top

2009 | wo | Boek

Angststoornissen en hypochondrie

Diagnostiek en behandeling

Auteurs: P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Angststoornissen en hypochondrie is een actueel overzichtswerk, waarin op praktische wijze inzicht gegeven wordt in de classificatie (volgens de DSM-IV-TR-criteria), diagnostiek, etiologie en behandeling van angststoornissen en hypochondrie.Bij de behandeling van deze stoornissen wordt, naast een bespreking van farmacotherapie, met name aandacht besteed aan recente ontwikkelingen in de cognitieve therapie en gedragstherapie. Er zijn door de jaren heen vorderingen gemaakt op het gebied van research die implicaties hebben voor de diagnostiek en behandeling van deze stoornissen.Angststoornissen en hypochondrie gaat uitvoerig in op de problemen die zich bij het uitvoeren van de behandeling kunnen voordoen. Bovendien wordt in heldere taal een genuanceerd beeld van de huidige stand van zaken in onderzoek en theorievorming weergegeven.Het boek is voorzien van gevalsbeschrijvingen. De hoofdstukken over behandeling gaan met name uit van (cognitieve) gedragstherapeutische principes vanwege de belangrijke resultaten die daarmee geboekt zijn in de behandeling van angststoornissen en hypochondrie. Daarnaast wordt per stoornis steeds een overzicht geboden van recent onderzoek naar de behandeling met psychofarmaca.Angststoornissen en hypochondrie is een geheel herziene en geactualiseerde druk van het boek Angst, fobieën en dwang. Angststoornissen en hypochondrie is bedoeld voor psychologen, psychiaters, huisartsen, maatschappelijk werkenden en opleidingen voor deze beroepen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Fenomenologie
samenvatting
Bleek en zenuwachtig zit Annet bij haar huisarts. Wekenlang heeft ze ertegen opgezien om deze stap te nemen en nu kan ze amper de woorden vinden om het uit te leggen. Zal hij denken dat ze gek is? Zal ze opgenomen moeten worden? Hoe komt ze uit deze ellende? Deze en nog veel meer gedachten hameren door haar hoofd en maken dat ze nog nerveuzer wordt dan toen ze van huis ging.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
2. Etiologie
samenvatting
In dit hoofdstuk wordt onderzoek naar de prevalentie en etiologie van de verschillende angststoornissen en hypochondrie besproken. Achtereenvolgens komen de volgende stoornissen aan de orde: enkelvoudige fobie, paniekstoornis en agorafobie, sociale fobie, dwangstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, posttraumatische stress-stoornis en hypochondrie.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
3. Probleemanalyse
samenvatting
De uitgebreide bespreking van de diagnostische criteria in het eerste hoofdstuk zou het idee kunnen doen ontstaan dat toepassen van deze criteria en vervolgens een DSM-diagnose stellen voldoende zouden zijn voor het maken van het behandelplan.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
4. Algemene uitgangspunten bij de behandeling
samenvatting
In dit hoofdstuk zetten we de grote lijnen uit van de behandeling van angststoornissen, en dat doen we aan de hand van drie competenties waarvan we menen dat de therapeut die dient te bezitten, namelijk kennis van de behandeling van angststoornissen, vaardigheden in het uitvoeren van specifieke interventies en een constructieve therapeutische attitude.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
5. Behandeling van specifieke fobieën
Samenvatting
Veel ‘normale’ mensen kennen angst voor specifieke objecten of situaties (bijvoorbeeld hoogtevrees, vliegangst of angst voor spinnen). Zolang zij zich door de angst niet belemmerd voelen in hun dagelijks functioneren zullen zij niet vragen om professionele hulp en wordt ook niet gesproken van een specifieke fobie. Het aantal patiënten dat zich alleen vanwege een specifieke fobie voor behandeling aanmeldt is relatief gering.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
6. Behandeling van paniekstoornis en agorafobie
samenvatting
De DSM-IV-TR maakt onderscheid tussen paniekstoornis zonder agorafobie, paniekstoornis met agorafobie en agorafobie zonder paniekstoornis/-aanvallen (zie hoofdstuk 1). Een dergelijke onderverdeling is niet alleen diagnostisch van belang maar heeft ook therapeutische implicaties.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
7. Behandeling van sociale fobie/sociale angststoornis
Samenvatting
Er is uitgebreid onderzoek verricht naar de psychologische en psychotherapeutische behandeling van sociale fobie. In de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen de behandeling van gegeneraliseerde sociale fobie en specifieke sociale fobie. De meerderheid van de studies gaat over de behandeling van gegeneraliseerde sociale fobie.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
8. Behandeling van dwangstoornis
Samenvatting
Onderzoek naar de psychologische behandeling van dwangstoornis heeft zich gericht op de effecten van exposure in vivo en responspreventie en cognitieve therapie. Daarnaast is er onderzoek verricht naaar het effect van farmacotherapie bij dwangstoornis. De belangrijkste bevindingen worden hieronder besproken.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
9. Behandeling van posttraumatische stress-stoornis
Samenvatting
In het leertheoretische model wordt de ontwikkeling van posttraumatische stress-stoornis (PTSS) verklaard in termen van klassieke en operante conditionering. De traumatische gebeurtenis fungeert als een aversieve ongeconditioneerde stimulus (UCS) die leidt tot extreme spanning. Door een proces van conditionering worden neutrale stimuli die geassocieerd zijn met de traumatische situatie tot geconditioneerde stimuli (CS), die vervolgens zelf de angstreacties kunnen uitlokken.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
10. De behandeling van gegeneraliseerde angststoornis
Samenvatting
Er wordt in toenemende mate onderzoek gepubliceerd over de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Verschillende reviews en metaanalyses zijn verschenen: Chambless en Gillis (1993), Borkovec en Whisman (1996), Gould et al. (1997b), Westen en Morrison (2001), Siev en Chambless (2007) en Covin et al. (2008).
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
11. Behandeling van hypochondrie
Samenvatting
Tot zo’n tien jaar geleden was men vrij pessimistisch over de behandelbaarheid van hypochondrie. De hypochondere patiënt werd beschouwd als onbehandelbaar, rigide en als iemand die liever bij een arts dan bij een psycholoog of psychiater zat.
P. M. G. Emmelkamp, T. K. Bouman, S. Visser
Nawerk
Meer informatie
Titel
Angststoornissen en hypochondrie
Auteurs
P. M. G. Emmelkamp
T. K. Bouman
S. Visser
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7356-7
Print ISBN
978-90-313-7355-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7356-7