Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Verslaving 1/2014

Middelengebruik en psychische klachten van daklozen in de vier grote steden

Resultaten uit de eerste meting van de cohortstudie naar daklozen in de vier grote steden (Coda-G4)

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Barbara van Straaten, Jorien van der Laan, Dr. Carola Schrijvers, Dr. Sandra Boersma, Dr. Marjolein Maas, Prof. dr. Judith Wolf, Prof. dr. Dike van de Mheen
Belangrijke opmerkingen
B. van Straaten MSc is onderzoeker in opleiding bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving en het Erasmus MC te Rotterdam. E-mail: straaten@ivo.nl.
J. van der Laan MSc is onderzoeker in opleiding bij het Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen.
Dr. ir. C. Schrijvers is onderzoekscoördinator bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam (tot juni 2013).
Dr. S. Boersma is senior onderzoeker bij het Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen.
Dr. M. Maas was senior onderzoeker bij het Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen (tot februari 2013) en is manager bij Broadway Homelessness and Housing Support te Londen.
Prof. dr. J. Wolf is hoogleraar maatschappelijke zorg bij het Radboudumc, hoofd van het Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en directeur van de Academische werkplaats Opvang en Herstel te Nijmegen.
Prof. dr. D. van de Mheen is directeur van het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving, hoogleraar verslavingsonderzoek bij het Erasmus MC te Rotterdam en hoogleraar zorg en preventie van risicogedrag en verslaving bij de Universiteit Maastricht.

Samenvatting

Een cohortstudie naar daklozen in de vier grote steden (Coda-G4) volgt 410 volwassenen (≥ 23 jaar) en 103 jongeren (18-23 jaar) gedurende 2,5 jaar vanaf het moment dat ze zich in 2011 bij de maatschappelijke opvang in een van de vier grote steden meldden. Het cohort bestaat voor het merendeel uit mannen, alleenstaanden, allochtonen en laagopgeleiden. De meeste volwassenen (63%) en jongeren (56%) zijn ten tijde van het interview voor de eerste keer in hun leven dakloos. Als redenen voor hun dakloosheid noemen zij vooral financiële problemen, conflicten of breuken in persoonlijke relaties en huisuitzetting. Vergeleken met de algemene bevolking scoren de volwassenen en jongeren onder de deelnemers op bijna alle psychische klachten bovengemiddeld tot hoog. Actueel cannabisgebruik onder de volwassenen is hoog vergeleken met de algemene bevolking (43%). Onder de jongeren ligt dit nog hoger (63%). Bijna 30 procent van de volwassenen en jongeren onder de deelnemers gebruikte minstens vijf glazen alcohol bij één gelegenheid in de maand voorafgaand aan het interview. Het spelen op kansspel- of fruitautomaten komt veel voor, in vergelijking met de algemene bevolking.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Verslaving 1/2014 Naar de uitgave

Methodiek in praktijk

ASS en verslaving

Verslaving in de media

Findings