Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Middelen bij aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel

Auteurs : IJ. D. Jüngen, M. J. Tervoort

Gepubliceerd in: Toegepaste geneesmiddelenkennis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Anti-emetica (antibraakmiddelen) worden gebruikt bij misselijkheid als gevolg van reisziekte, het gebruik van geneesmiddelen als cytostatica en postoperatief. Het effect wordt bereikt door vermindering van de invloed van de nervus vagus op de maag, blokkade van de histamine- of serotoninereceptoren of verslapping van de pylorus. Maagpijn is vaak het gevolg van een overproductie van maagzuur. Antacida kunnen dit neutraliseren. De secretie van maagzuur kan worden geremd door histamineantagonisten of protonpompremmers. Als de maagpijn het gevolg is van een infectie met Helicobacter Pylori is een antibioticakuur effectief. Een afwijkend defecatiepatroon wordt behandeld met laxantia, dan wel middelen, die diarree remmen. Spasmolytica ontspannen de spieren in de darmwand en worden gebruikt bij het spastisch colon. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm, die met ontstekingsremmers kan worden behandeld. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een bespreking van de middelen, die worden gebruikt bij galstenen en bij pancreasinsufficiëntie.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Numans M, Wit N de, Dirven JAM, Heemstra-Borst CG, et al. NHG-Standaard Maagklachten (tweede herziening). Huisarts en Wetenschap. 2013;1:26–35. Numans M, Wit N de, Dirven JAM, Heemstra-Borst CG, et al. NHG-Standaard Maagklachten (tweede herziening). Huisarts en Wetenschap. 2013;1:26–35.
go back to reference Roeden SE van, Belle van Meerkerk G, Tuyl SAC van, Ree MA van de, Muller AF. Domperidon en het risico op acute hartdood. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6770. Roeden SE van, Belle van Meerkerk G, Tuyl SAC van, Ree MA van de, Muller AF. Domperidon en het risico op acute hartdood. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6770.
Metagegevens
Titel
Middelen bij aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel
Auteurs
IJ. D. Jüngen
M. J. Tervoort
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0940-5_9