Skip to main content
main-content
Top

03-06-2015 | Nieuws

Meurs: 'Te veel specialisaties in de verpleegkunde'

Er zijn te veel specialisaties in de verpleegkunde. Dat stelt Pauline Meurs in Verschil, een onlangs verschenen uitgave van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Meurs is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Ook was ze voorzitter van de Stuurgroep Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020.

Meurs vindt dat er zowel binnen de opleidingen als in de zorginstellingen te veel specialisaties zijn. ‘Het aantal is de afgelopen jaren ongelofelijk toegenomen. Er wordt nu wel gewerkt aan een vermindering daarvan en dat is hard nodig. Al die specialisaties bemoeilijken de flexibiliteit van verpleegkundigen om van de ene naar de andere plek te gaan. Het is onduidelijk voor patiënten wie wat kan en het schept juridische onduidelijkheid. Natuurlijk moeten mensen zich kunnen doorontwikkelen, maar dit is niet de juiste manier.’ De hoogleraar vindt ook dat het onderscheid tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen duidelijker moet worden.

Lees hier meer

Auteur(s): Aliëtte Jonkers

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.