Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Methodologische aspecten van de fysiotherapie en manuele therapie

Auteurs : D. L. Egmond, R. Schuitemaker

Gepubliceerd in: Extremiteiten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk over methodologie worden de verschillende manieren van klinisch redeneren uit H. 4 kritisch beschouwd en in een wetenschappelijk kader geplaatst. De dimensies van evidence-based practice volgens Sackett worden besproken en gevisualiseerd ten behoeve van de wetenschappelijke onderbouwing van het fysio- en manueeltherapeutisch handelen. Er is aandacht voor het verzamelen van externe evidentie in de vorm van randomized controlled trials (RCT’s), systematische reviews, meta-analyses en richtlijnen. Het toepassen van klinimetrie is niet alleen van belang om het herstelproces te kunnen volgen, maar ook om de patiënt daar meer bij te betrekken. Een gepaste hoeveelheid klinimetrie kan de patiënten motiveren om bij langdurige processen vol te houden en de invloed van storende omgevingsfactoren te beperken. Te veel gebruik van vragenlijsten kan echter demotiverend werken.
Woordenlijst
accuraatheid van tests
Proportie van alle tests die een correct resultaat opleveren (terecht-positieve alsmede terecht-negatieve testresultaten).
best practice
Best practice is een techniek, werkmethode of activiteit die zich als de meest effectieve heeft bewezen. Van best practice is sprake wanneer in de praktijk is gebleken dat er 100 % correlatie bestaat tussen de uitgevoerde techniek en het resultaat. Bijvoorbeeld: bij het verhitten van water tot 100 °C is er zekerheid over het feit dat de bacteriën worden gedood.
betrouwbaarheid
Eigenschap van een meetinstrument. Een meetinstrument wordt geacht ‘betrouwbaarder’ (more reliable) te zijn naarmate de meetuitslagen minder afhankelijk zijn van het toeval. Het begrip betrouwbaarheid wordt in de literatuur door elkaar gebruikt met reproduceerbaarheid (Aufdemkampe et al. 2007).
case report
Onderzoek waarbij een systematische, methodologisch verantwoorde beschrijving van waarneming(en) wordt gegeven aan de hand van een patiëntencasus.
deductie
Vorming van een abstracte theorie door het toetsen van één of meer hypothesen, waarbij gebruik wordt gemaakt van concrete waarnemingen (Onderwijskundig Expertise Centrum Rotterdam 2001).
empirie
Een denkrichting die waarneming en ervaring als de bron van alle kennis beschouwt en die door middel van inductiemethoden algemene theorieën tracht te construeren.
gouden standaard
Een erkende, ideale test, met de hoogste mate van validiteit (Aufdemkampe et al. 2007). Voorbeeld: een artroscopie is de gouden standaard voor het vaststellen van een meniscusletsel in de knie of een labrumletsel (SLAP-laesie) in het schoudergewricht.
hypothese
Toetsbare stelling of uitspraak.
inductie
Integratie van systematische en niet-systematische waarnemingen tot een abstract beeld (theorie) (Onderwijskundig Expertise Centrum Rotterdam 2001).
likelihood ratio (LR)
Een maat voor de aannemelijkheid van het resultaat van een diagnostische test.
De positieve likelihood ratio (LR+):
– geeft aan in welke mate een ziekte of aandoening aannemelijker wordt na een positief testresultaat;
– is de aantonende kracht van een positief testresultaat;
– is de verhouding tussen de kans op een positieve testuitslag bij zieken en die bij niet-zieken;
– wordt berekend als sensitiviteit/1 – specificiteit (sensitiviteit gedeeld door één min de specificiteit). Dit getal is groter dan 1. Een diagnostische test is informatiever naarmate de LR+ dichter tot oneindig nadert.
– De negatieve likelihood ratio (LR−):
– geeft aan in welke mate een ziekte of aandoening minder aannemelijk wordt bij een negatief testresultaat;
– is de verhouding tussen de kans op een negatieve testuitslag bij zieken en die bij niet-zieken;
– wordt berekend als specificiteit/1 – sensitiviteit. De LR- is een getal kleiner dan 1. Een diagnostische test is informatiever naarmate de LR- dichter tot 0 nadert.
negatief voorspellende waarde
De kans dat de aandoening bij een negatief testresultaat niet aanwezig is (Aufdemkampe et al. 2007).
PEDro
Dit is de wereldwijde ‘Physiotherapy Evidence Database’ [2], met meer dan 26.000 randomized trials, systematic reviews en clinical practice richtlijnen op het gebied van fysiotherapie. PEDro levert citaten, de samenvatting en een link naar de ‘full text’, wanneer mogelijk. Alle trials zijn onafhankelijk onderzocht op kwaliteit en krijgen een hoge score indien ze van goede methodologische waarde zijn voor toepassing in de dagelijkse praktijk.
PEDro-score en classifcatie: 9–10 punten zeer goed, 6–8 punten goed, 4–5 punten redelijk, 0–3 punten slecht.
positief voorspellende waarde
De kans dat de aandoening bij een positief testresultaat aanwezig is (Aufdemkampe et al. 2007).
responsiviteit
Het vermogen van een meetinstrument om klinisch relevante veranderingen in de gezondheidssituatie van de patiënt daadwerkelijk vast te kunnen stellen. Het is de validiteit voor het weergeven van verandering. Deze eigenschap speelt vooral een rol bij evaluatieve tests of vragenlijsten.
richtlijn
Een richtlijn beschrijft een optimale werkwijze bij een bepaalde patiëntengroep. Richtlijnen kunnen worden beschouwd als landelijk geldende, vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale patiëntenzorg, waarbij de aanbevelingen in de richtlijnen zo veel mogelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd.
Zie ook:
www.​kngfrichtlijnen.​nl: richtlijnen voor fysiotherapeuten en manueeltherapeuten
www.​diliguide.​nl: CBO-richtlijnen voor (para)medici
www.​artsennet.​nl: richtlijnen voor medici (per discipline/per organisatie)
sensitiviteit
Bij een diagnostische test geeft de sensitiviteit aan welk percentage van de personen met een bepaalde ziekte door de test (terecht) als ziek geclassificeerd wordt. De sensitiviteit is de kans op een positief testresultaat bij aanwezigheid van de aandoening (Aufdemkampe et al. 2007).
specificiteit
Bij een diagnostische test geeft de specificiteit aan welk percentage van een groep personen zonder de ziekte die men met behulp van de test wil opsporen, (terecht) als niet ziek wordt geclassificeerd. Specificiteit is de kans op een negatief testresultaat bij afwezigheid van de aandoening (Aufdemkampe et al. 2007).
standaardisatie
Het uitvoeren van een handeling op een voorgeschreven of afgesproken wijze (Aufdemkampe et al. 2007).
valideren, extern
De mate waarin het geoorloofd is de resultaten van een onderzoek te extrapoleren naar andere populaties dan de doelpopulaties (Aufdemkampe et al. 2007).
valideren, intern
Let op! Het begrip intern valideren wordt ook gebruikt in de drie volgende betekenissen:
1. Het goedkeuren van plannen binnen een organisatie.
2. Het geldig zijn van de conclusies voor de doelpopulatie waarvoor het onderzoek is uitgevoerd (Aufdemkampe et al. 2007). Dit is de wetenschappelijk meest gangbare betekenis.
3. Het transparant formuleren van logisch consistente en evalueerbare redeneringen of gedachten. Dit is de beste vorm van ‘bewijs’ wanneer externe evidentie (wetenschappelijk bewijs) ontbreekt.
validiteit
Validiteit van een meetinstrument is de mate waarin het instrument meet wat het beoogt te meten.
Let op! Het begrip intern valideren wordt ook gebruikt in de volgende betekenis: het goedkeuren van plannen binnen een organisatie. De wetenschappelijk meest gangbare betekenis staat bij’valideren, intern’.
Voetnoten
1
Het begrip ‘interne validatie’ heeft meerdere betekenissen: zie de woordenlijst.
 
Literatuur
go back to reference Aufdemkampe, G., Van der Windt, D. A. W. M., & Van den Berg, J. (2007). Hoe vind ik het. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.CrossRef Aufdemkampe, G., Van der Windt, D. A. W. M., & Van den Berg, J. (2007). Hoe vind ik het. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.CrossRef
go back to reference Bergman, G. J. D. (2005). Manipulative therapy for shoulder complaints in general practice. Groningen: (PhD), University of Groningen. Bergman, G. J. D. (2005). Manipulative therapy for shoulder complaints in general practice. Groningen: (PhD), University of Groningen.
go back to reference Beumer, A., De Bie, R. A., Ten Cate, A., Doornbos, N., Elders, L. A. M., Van Eijsden-Besseling, M. D. F., et al. (2012). Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS. Amersfoort: KNGF. Beumer, A., De Bie, R. A., Ten Cate, A., Doornbos, N., Elders, L. A. M., Van Eijsden-Besseling, M. D. F., et al. (2012). Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS. Amersfoort: KNGF.
go back to reference Bier, J. D., Scholtern-Peeters, G. G. M., Staal, J. B., Pool, J., Van Tulder, M., Beekman, E., et al. (2016). KNGF-richtlijn nekpijn. Amersfoort: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Bier, J. D., Scholtern-Peeters, G. G. M., Staal, J. B., Pool, J., Van Tulder, M., Beekman, E., et al. (2016). KNGF-richtlijn nekpijn. Amersfoort: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
go back to reference Biestra, G. (1989). Methodisch handelen in beroep en opleiding. Gamma, 39(4), 102–105. Biestra, G. (1989). Methodisch handelen in beroep en opleiding. Gamma, 39(4), 102–105.
go back to reference Bos, J. M., & Hagenaars, L. H. A. (2007). Patronen in profielen. Amersfoort: NPi. Bos, J. M., & Hagenaars, L. H. A. (2007). Patronen in profielen. Amersfoort: NPi.
go back to reference Bosmans, J. E., Pool, J. J., De Vet, H. C., Van Tulder, M. W., & Ostelo, R. W. (2011). Is behavioral graded activity cost-effective in comparison with manual therapy for patients with subacute neck pain? An economic evaluation alongside a randomized clinical trial. Spine (Phila Pa 1976), 36(18), E1179–1186. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e31820644ed.CrossRef Bosmans, J. E., Pool, J. J., De Vet, H. C., Van Tulder, M. W., & Ostelo, R. W. (2011). Is behavioral graded activity cost-effective in comparison with manual therapy for patients with subacute neck pain? An economic evaluation alongside a randomized clinical trial. Spine (Phila Pa 1976), 36(18), E1179–1186. https://​doi.​org/​10.​1097/​BRS.​0b013e31820644ed​.CrossRef
go back to reference Deyle, G. D., Henderson, N. E., Matekel, R. L., Ryder, M. G., Garber, M. B., & Allison, S. C. (2000). Effectiveness of manual physical therapy and exercise in osteoarthritis of the knee. A randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 132(3), 173–181. Deyle, G. D., Henderson, N. E., Matekel, R. L., Ryder, M. G., Garber, M. B., & Allison, S. C. (2000). Effectiveness of manual physical therapy and exercise in osteoarthritis of the knee. A randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 132(3), 173–181.
go back to reference Hattam, P., & Smeatham, A. (2010). Special tests in musculoskeletal examination. An evidence based guide for clinicians. London: Churchill Livingstone. Hattam, P., & Smeatham, A. (2010). Special tests in musculoskeletal examination. An evidence based guide for clinicians. London: Churchill Livingstone.
go back to reference Heemskerk, M. A. M. B., Staal, J. B., Bierma-Zeinstra, S. M. A., De Haan, G., Hagenaars, L. H. A., Lanser, K., et al. (2010). Klachten aan de arm, nek en/of schouder (KANS). Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 2010, 1 suppl. Heemskerk, M. A. M. B., Staal, J. B., Bierma-Zeinstra, S. M. A., De Haan, G., Hagenaars, L. H. A., Lanser, K., et al. (2010). Klachten aan de arm, nek en/of schouder (KANS). Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 2010, 1 suppl.
go back to reference Higgs, J., & Jones, M. A. (2000). Clinical reasoning in the health professions. Boston: Butterworth-Heinemann. Higgs, J., & Jones, M. A. (2000). Clinical reasoning in the health professions. Boston: Butterworth-Heinemann.
go back to reference Hoeksma, H. L., Dekker, J., Ronday, H. K., Heering, A., Van der Lubbe, N., Vel, C., et al. (2004). Comparison of manual therapy and exercise therapy in osteoarthritis of the hip: A randomized clinical trial. Arthritis & Rheumatology, 51(5), 722–729. https://doi.org/10.1002/art.20685.CrossRef Hoeksma, H. L., Dekker, J., Ronday, H. K., Heering, A., Van der Lubbe, N., Vel, C., et al. (2004). Comparison of manual therapy and exercise therapy in osteoarthritis of the hip: A randomized clinical trial. Arthritis & Rheumatology, 51(5), 722–729. https://​doi.​org/​10.​1002/​art.​20685.CrossRef
go back to reference Hoving, J. L., Koes, B. W., De Vet, H. C., Van der Windt, D. A., Assendelft, W. J., Van Mameren, H., et al. (2002). Manual therapy, physical therapy, or continued care by a general practitioner for patients with neck pain. A randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 136(10), 713–722.CrossRef Hoving, J. L., Koes, B. W., De Vet, H. C., Van der Windt, D. A., Assendelft, W. J., Van Mameren, H., et al. (2002). Manual therapy, physical therapy, or continued care by a general practitioner for patients with neck pain. A randomized, controlled trial. Annals of Internal Medicine, 136(10), 713–722.CrossRef
go back to reference Hoving, J. L., De Vet, H. C., Koes, B. W., Mameren, H., Deville, W. L., Van der Windt, D. A., et al. (2006). Manual therapy, physical therapy, or continued care by the general practitioner for patients with neck pain: Long-term results from a pragmatic randomized clinical trial. Clinical Journal of Pain, 22(4), 370–377. https://doi.org/10.1097/01.ajp.0000180185.79382.3f. Hoving, J. L., De Vet, H. C., Koes, B. W., Mameren, H., Deville, W. L., Van der Windt, D. A., et al. (2006). Manual therapy, physical therapy, or continued care by the general practitioner for patients with neck pain: Long-term results from a pragmatic randomized clinical trial. Clinical Journal of Pain, 22(4), 370–377. https://​doi.​org/​10.​1097/​01.​ajp.​0000180185.​79382.​3f.
go back to reference Hwang, J. J., Goldfarb, C. A., Gelberman, R. H., & Boyer, M. I. (1999). The effect of dorsal carpal ganglion excision on the scaphoid shift test. Journal of Hand Surgery British, 24(1), 106–108.CrossRef Hwang, J. J., Goldfarb, C. A., Gelberman, R. H., & Boyer, M. I. (1999). The effect of dorsal carpal ganglion excision on the scaphoid shift test. Journal of Hand Surgery British, 24(1), 106–108.CrossRef
go back to reference Kampshoff, C. S., Peter, W. F. H., Van Doormaal, M. C. M., Knoop, J., Meerhoff G. N., & Vliet Vlieland T. P. M. KNGF-richtlijn Artrose heup-knie. Amersfoort: KNGF; 2018. Kampshoff, C. S., Peter, W. F. H., Van Doormaal, M. C. M., Knoop, J., Meerhoff G. N., & Vliet Vlieland T. P. M. KNGF-richtlijn Artrose heup-knie. Amersfoort: KNGF; 2018.
go back to reference Kelley, M. J., Shaffer, M. A., Kuhn, J. E., Michener, L. A., Seitz, A. L., Uhl, T. L., et al. (2013). Shoulder pain and mobility deficits: Adhesive capsulitis clinical practice guidelines linked to the International Classification of Functioning, Disability, and Health Form the Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 43(5), A1–31. https://doi.org/10.2519/jospt.2013.0302.CrossRef Kelley, M. J., Shaffer, M. A., Kuhn, J. E., Michener, L. A., Seitz, A. L., Uhl, T. L., et al. (2013). Shoulder pain and mobility deficits: Adhesive capsulitis clinical practice guidelines linked to the International Classification of Functioning, Disability, and Health Form the Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 43(5), A1–31. https://​doi.​org/​10.​2519/​jospt.​2013.​0302.CrossRef
go back to reference Koel, G. (2008). Klinische test bij schouderaandoeningen: Zin, onzin en timing. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 118(6), 159–167. Koel, G. (2008). Klinische test bij schouderaandoeningen: Zin, onzin en timing. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 118(6), 159–167.
go back to reference Korthals-de Bos, I. B., Hoving, J. L., Van Tulder, M. W., Rutten-van Molken, M. P., Ader, H. J., De Vet, H. C., et al. (2003). Cost effectiveness of physiotherapy, manual therapy, and general practitioner care for neck pain: Economic evaluation alongside a randomised controlled trial. BMJ, 326(7395), 911. https://doi.org/10.1136/bmj.326.7395.911.CrossRef Korthals-de Bos, I. B., Hoving, J. L., Van Tulder, M. W., Rutten-van Molken, M. P., Ader, H. J., De Vet, H. C., et al. (2003). Cost effectiveness of physiotherapy, manual therapy, and general practitioner care for neck pain: Economic evaluation alongside a randomised controlled trial. BMJ, 326(7395), 911. https://​doi.​org/​10.​1136/​bmj.​326.​7395.​911.CrossRef
go back to reference Malanga, G. A., & Nadler, S. F. (2006). Musculoskeletal physical examination. An evidence based approach. Philadelphia: Elsevier Mosby. Malanga, G. A., & Nadler, S. F. (2006). Musculoskeletal physical examination. An evidence based approach. Philadelphia: Elsevier Mosby.
go back to reference Miller, J., Gross, A., D’Sylva, J., Burnie, S. J., Goldsmith, C. H., Graham, N., et al. (2010). Manual therapy and exercise for neck pain: A systematic review. Manual Therapy, 15(4), 334–354.CrossRef Miller, J., Gross, A., D’Sylva, J., Burnie, S. J., Goldsmith, C. H., Graham, N., et al. (2010). Manual therapy and exercise for neck pain: A systematic review. Manual Therapy, 15(4), 334–354.CrossRef
go back to reference OECR, O. E. C. R. (2001). Begrippentool van wetenschapsleer. Rotterdam: Erasmus Universiteit. OECR, O. E. C. R. (2001). Begrippentool van wetenschapsleer. Rotterdam: Erasmus Universiteit.
go back to reference Offringa, M., Van Assendelft, W. J. J., & Scholten, R. J. P. M. (2007). Inleiding in evidence-based medicine. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Offringa, M., Van Assendelft, W. J. J., & Scholten, R. J. P. M. (2007). Inleiding in evidence-based medicine. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Pool, J. J., Ostelo, R. W., Knol, D. L., Vlaeyen, J. W., Bouter, L. M., & De Vet, H. C. (2010). Is a behavioral graded activity program more effective than manual therapy in patients with subacute neck pain? Results of a randomized clinical trial. Spine (Phila Pa 1976), 35(10), 1017–1024. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181c212ee.CrossRef Pool, J. J., Ostelo, R. W., Knol, D. L., Vlaeyen, J. W., Bouter, L. M., & De Vet, H. C. (2010). Is a behavioral graded activity program more effective than manual therapy in patients with subacute neck pain? Results of a randomized clinical trial. Spine (Phila Pa 1976), 35(10), 1017–1024. https://​doi.​org/​10.​1097/​BRS.​0b013e3181c212ee​.CrossRef
go back to reference Sackett, D. L., Straus, S. E., Richardson, W. S., Rosenberg, W., & Haynes, R. B. (2000). Evidence based medicine: How to practice and teach EBM. Edinburg and New York: Churchill Livingstone. Sackett, D. L., Straus, S. E., Richardson, W. S., Rosenberg, W., & Haynes, R. B. (2000). Evidence based medicine: How to practice and teach EBM. Edinburg and New York: Churchill Livingstone.
go back to reference Staal, J. B., Hendriks, E. J. M., Heijmans, M., Kiers, H., Lutgers-Boomsma, A. M., Rutten, G., et al. (2013). KNGF guideline of low back pain. Amersfoort: Royal Dutch Society for Physical Therapy. Staal, J. B., Hendriks, E. J. M., Heijmans, M., Kiers, H., Lutgers-Boomsma, A. M., Rutten, G., et al. (2013). KNGF guideline of low back pain. Amersfoort: Royal Dutch Society for Physical Therapy.
go back to reference Vandenbroucke, J. (2007). Researchers let themselves easily be put in front of the wagon interview by Hans van Maanen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 151(1), 44–46.PubMed Vandenbroucke, J. (2007). Researchers let themselves easily be put in front of the wagon interview by Hans van Maanen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 151(1), 44–46.PubMed
go back to reference Watson, H., Ottoni, L., Pitts, E. C., & Handal, A. G. (1993). Rotary subluxation of the scaphoid: A spectrum of instability. Journal of Hand Surgery British, 18(1), 62–64.CrossRef Watson, H., Ottoni, L., Pitts, E. C., & Handal, A. G. (1993). Rotary subluxation of the scaphoid: A spectrum of instability. Journal of Hand Surgery British, 18(1), 62–64.CrossRef
go back to reference Wensing, M. J. (2005). Implementatie van richtlijnen. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 115(3), 54–56. Wensing, M. J. (2005). Implementatie van richtlijnen. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie, 115(3), 54–56.
go back to reference Van Wingerden, J. P. (2014). Rugpijn en andere onbegrepen klachten. Houten: BSL.CrossRef Van Wingerden, J. P. (2014). Rugpijn en andere onbegrepen klachten. Houten: BSL.CrossRef
Metagegevens
Titel
Methodologische aspecten van de fysiotherapie en manuele therapie
Auteurs
D. L. Egmond
R. Schuitemaker
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2255-8_5