Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Methodieken van het maatschappelijk werk

Auteur : Maritza Gerritsen

Gepubliceerd in: Basiswerk maatschappelijk werk en dienstverlening

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In hoofdstuk 4 heb je kunnen lezen hoe je met verschillende cliëntgroepen methodisch, systematisch en doelgericht kunt werken. Methodisch werken betekent ook dat je gebruikmaakt van diverse methodieken waarvan bekend is dat ze effectief zijn bij bepaalde cliëntgroepen. In dit hoofdstuk krijg je informatie over enkele veelgebruikte methodieken binnen het maatschappelijk werk.
  • Eclectisch-integratief werken houdt in dat je bepaalde methodieken gebruikt op het moment dat ze volgens jou het meest zinvol zijn en dat je verschillende methodieken met elkaar combineert.
  • Taakgericht werken is een kortdurende vorm van hulpverlening. Het uitgangspunt is dat iemand stapsgewijs leert hoe hij zijn vaardigheden kan vergroten en daarmee zelf zijn leven op orde kan krijgen en houden.
  • Bij ervaringsgericht werken staat een persoonlijke benadering voorop. Je richt je op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en daarvoor moet de cliënt eerst ervaringen opdoen.
  • Bij de kortdurende oplossingsgerichte hulpverlening ga je met de cliënt oplossingen uitwerken voor de problemen, in plaats van het probleem centraal te stellen.
  • In het groepsmaatschappelijk werk komt een groep cliënten een aantal bijeenkomsten bij elkaar om te werken aan problemen of vragen die ze met elkaar gemeen hebben. De mwd’er begeleidt dan het proces van de deelnemers.
  • Internethulpverlening biedt de cliënt de mogelijkheid om anoniemer hulp te aanvaarden en is voor veel instellingen een goede aanvulling op hun bestaande hulpaanbod.
  • Systeemgericht werken betekent dat je niet alleen met een individu werkt, maar met het gehele systeem waarvan hij deel uitmaakt. Dat kan het gezin zijn, een groter deel van de familie, maar ook een leefgroep waar de cliënt woont.
  • De sociale netwerkstrategie ondersteunt cliënten met het uitbreiden van hun netwerk en hierdoor het kunnen delen en verdelen van de last die zij van hun problemen ervaren.
De ene methodiek past beter bij een bepaalde problematiek of bij bepaalde cliëntkenmerken dan de andere. De keuze voor een bepaalde methodiek wordt bepaald door het probleem, door cliëntkenmerken en door jouw eigen houding ten opzichte van cliënten en de beroepswaarden die voor jou belangrijk zijn. We pretenderen met dit hoofdstuk nadrukkelijk niet dat je na het lezen al deze methodieken kunt uitvoeren. Het is een eerste kennismaking die past bij je basiskennis als mwd’er. Wil je met deze methodieken gaan werken, dan vraagt dat training en verdieping. Wat we wel willen bereiken is dat je weet welke methodieken actueel zijn in jouw beroepenveld en wat ze grofweg inhouden.
Metagegevens
Titel
Methodieken van het maatschappelijk werk
Auteur
Maritza Gerritsen
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0891-0_5