2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk
5. Methodieken van het maatschappelijk werk
Auteur : Maritza Gerritsen
Gepubliceerd in: Basiswerk maatschappelijk werk en dienstverlening
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Samenvatting
-
Eclectisch-integratief werken houdt in dat je bepaalde methodieken gebruikt op het moment dat ze volgens jou het meest zinvol zijn en dat je verschillende methodieken met elkaar combineert.
-
Taakgericht werken is een kortdurende vorm van hulpverlening. Het uitgangspunt is dat iemand stapsgewijs leert hoe hij zijn vaardigheden kan vergroten en daarmee zelf zijn leven op orde kan krijgen en houden.
-
Bij ervaringsgericht werken staat een persoonlijke benadering voorop. Je richt je op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en daarvoor moet de cliënt eerst ervaringen opdoen.
-
Bij de kortdurende oplossingsgerichte hulpverlening ga je met de cliënt oplossingen uitwerken voor de problemen, in plaats van het probleem centraal te stellen.
-
In het groepsmaatschappelijk werk komt een groep cliënten een aantal bijeenkomsten bij elkaar om te werken aan problemen of vragen die ze met elkaar gemeen hebben. De mwd’er begeleidt dan het proces van de deelnemers.
-
Internethulpverlening biedt de cliënt de mogelijkheid om anoniemer hulp te aanvaarden en is voor veel instellingen een goede aanvulling op hun bestaande hulpaanbod.
-
Systeemgericht werken betekent dat je niet alleen met een individu werkt, maar met het gehele systeem waarvan hij deel uitmaakt. Dat kan het gezin zijn, een groter deel van de familie, maar ook een leefgroep waar de cliënt woont.
-
De sociale netwerkstrategie ondersteunt cliënten met het uitbreiden van hun netwerk en hierdoor het kunnen delen en verdelen van de last die zij van hun problemen ervaren.