Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Methoden en interventies

Auteurs : Drs. Willem Barents, Dr. Ankie Hazen, Maud de Heer-Eimers, MSc, Esma Küçük, Dr. Tessa Magnée, Liesbeth Mok, BSW, Drs. Paul Rijnders, Drs. Hanneke Smits-Pelser, Drs. Maret Zonneveld, Rinske van Dieren, MSc, Harold Wenning, MSc

Gepubliceerd in: Handboek POH-GGZ

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk staan methoden en interventies beschreven, toegespitst op het werk van de POH-GGZ. Het eerder beschreven referentiekader en de standaarden geven voor de POH-GGZ richting aan het handelen en fungeren als onderlegger bij dit hoofdstuk. Specifieke aandacht voor jeugd en jongeren staat in H. 8 en voor ouderen in H. 9. De besproken methoden en interventies zijn direct toepasbare elementen uit de cognitieve gedragstherapie (G-schema, ACT, mindfulness, positieve psychologie). Het KOP-model wordt toegelicht. Zo kunnen POH-GGZ en patiënt samen een keuze maken, van cultuursensitief tot lichaamsgericht en passend bij de behoefte van de patiënt. Nieuw zijn schematherapie, palliatieve zorg en de sekse- en gendersensitieve zorg. Ook beschrijft dit hoofdstuk hoe de POH-GGZ kan ondersteunen bij de afbouw van sommige psychofarmaca. Daarnaast is gebruikgemaakt van evidenced-based publicaties en good-practice ervaringen. De paragrafen nodigen als het ware uit tot het volgen van nascholing. De onderwerpen zijn alfabetisch gerangschikt.
Voetnoten
1
Halfwaardetijd: de tijd waarin de plasmaconcentratie van het geneesmiddel tot de helft daalt. Na vier tot vijf keer de halfwaardetijd is het geneesmiddel uit het lichaam verdwenen. Hoe korter de halfwaardetijd, des te meer kans op schommelingen in de bloedspiegel en op onttrekkingsverschijnselen bij te snelle dosisverlaging.
 
2
Bijvoorbeeld door het maken van een online test via: https://​implicit.​harvard.​edu/​implicit/​takeatest.​html.
 
Metagegevens
Titel
Methoden en interventies
Auteurs
Drs. Willem Barents
Dr. Ankie Hazen
Maud de Heer-Eimers, MSc
Esma Küçük
Dr. Tessa Magnée
Liesbeth Mok, BSW
Drs. Paul Rijnders
Drs. Hanneke Smits-Pelser
Drs. Maret Zonneveld
Rinske van Dieren, MSc
Harold Wenning, MSc
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2872-7_3