Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2011 | Originalbeitrag | Uitgave 3/2011

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 3/2011

Meten van functioneringsproblemen én de gepercipieerde ernst ervan bij mensen met multiple sclerose: de Multiple Sclerosis Impact Profile (MSIP)1)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 3/2011
Auteur:
Dr. Berry Middel
Belangrijke opmerkingen
Wynia K, Roodbol PF, Middel B

Abstract

Multiple sclerose (MS) is een met ontstekingsverschijnselen gepaard gaande autoimmuunziekte van het centrale zenuwstelsel en is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van neurologische functioneringsproblemen bij jonge volwassenen.2) Tot de meest voorkomende symptomen behoren een verminderd gevoel (sensitiviteit), een doof gevoel of tintelingen, toegenomen spierspanning (spasme) en onwillekeurige bewegingen, ontbrekende controle over de spieren in de benen waardoor de lichaamsbalans en coördinatie tekortschieten of het looppatroon verstoord is, verstoorde blaas- en darmfuncties, verstoord seksueel functioneren, dubbel zien, visusstoornissen en aangezichts - pijn.3) Verder worden vermoeidheid, cognitieve stoornissen en depressie vaak gezien als relevante verschijnselen bij MS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 3/2011 Naar de uitgave