Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010

Met lichaamsgewicht samenhangende kwaliteit van leven bij adolescenten

Psychometrische kwaliteit van de Nederlandse vertaling van de IWQOL-Kids

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2010
Auteurs:
E. J. M. Wouters, R. Geenen, R. L. Kolotkin, A. J. J. M. Vingerhoets
Belangrijke opmerkingen
Dr. E.J.M. Wouters, arts, Fontys Paramedische Hogeschool, lectoraat Health Care and Technology for Quality of Life, Eindhoven. Prof. dr. R. Geenen, psycholoog, afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie, Universiteit Utrecht. Dr. R.L. Kolotkin, klinisch psycholoog, Obesity and Quality of Life Consulting, Durham, NC, VS. Prof. dr. A.J.J.M. Vingerhoets, psycholoog, afdeling Ontwikkelings-, Klinische en Crossculturele Psychologie, Universiteit van Tilburg.
Correspondentieadres: E.J.M. Wouters, Fontys Paramedische Hogeschool, Postbus 347, 5600 AH Eindhoven,

Samenvatting

Doel. Vaststellen van de psychometrische eigenschappen van de Impact of Weight on Quality of Life-Kids (IWQOL-Kids), een meetinstrument om met lichaamsgewicht samenhangende kwaliteit van leven te meten bij adolescenten van 11 tot 19 jaar.
Methode. De IWQOL-Kids werd door 104 adolescenten ingevuld en van hen werden de lengte en het gewicht gemeten. De Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), een vragenlijst om algemene kwaliteit van leven te meten, werd afgenomen om de convergente validiteit te bepalen. De gevoeligheid voor verandering na een interventie werd vastgesteld.
Resultaten. Op drie van de vier schalen was de interne consistentie goed (Cronbachs alfa 0,81-0,82) en voor één schaal redelijk (Cronbachs alfa 0,66). Het patroon van correlaties met schalen van de PedsQL ondersteunde de validiteit. De IWQOL-Kids was in staat te discrimineren tussen gewichtsklassen en bleek gevoelig voor verandering na een interventie.
Conclusie. De IWQOL-Kids lijkt een valide meetinstrument voor het meten van met lichaamsgewicht samenhangende kwaliteit van leven van adolescenten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

overgewicht

OriginalPaper

Tubereuze sclerose