Skip to main content
main-content
Top

21-12-2015 | Nieuws

Met diabetes op vakantie naar Mexico

De 51-jarige Harry van Berghem is diabetespatiënt en volgt een basaalbolusregime. Hij gaat op vakantie naar Mexico en vraagt de huisarts om informatie en bruikbare adviezen voor de heenreis. Zo wil hij weten of er extra insuline nodig is omdat de reisdag naar het westen meer dan 24 uur is. Ook wil hij weten hoe hij de insuline moet vervoeren. Moet dat in de handbagage of in de ruimbagage. Ook wil de patiënt van zijn huisarts horen wanneer hij de langwerkende insuline kan injecteren. Kan dat op de normale lokale tijd? Wordt 23 uur spuiten in Nederland nu 23.00 uur in Mexico?


Diabetespatiënten die op reis gaan moeten altijd goed checken wat ze mee moeten nemen. Daar horen zaken bij als een medische paspoort, een medische verklaring, een overzicht van medicatie en hulpmiddelen en extra tussendoortjes. Op internet circuleren checklists. De huisarts kan daar naar verwijzen. Maar er zijn ook specifieke vragen zoals die van Harry van Berghem. Hij maakt een nogal lange vliegreis naar Mexico. Vliegen westwaarts maakt dat de dag langer duurt. Dat vraagt aanpassing.

Bevriezen

Of er extra insuline nodig is, antwoordt de huisarts positief. Wat betreft het vervoer: insuline moet in de handbagage worden meegenomen in verband met de kans op zoekraken van bagage en de kans op beschadiging. Bovendien kan de insuline in het ruim bevriezen. Passagiers van vliegtuigen mogen flesjes of verpakkingen met 100 ml vloeibare stof in de handbagage meenemen. Deze moeten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter geplaatst worden. Van Berghem mag zo veel onaangebroken flesjes insuline meenemen als hij nodig heeft.

Tijdstip

De huisarts stelt over het tijdstip van injecteren dat Van Berghem de langwerkende insuline kan injecteren op de normale lokale tijd. Dus om 23 uur spuiten in Nederland wordt nu om 23 uur spuiten in Mexico. Stel dat het vliegtuig in Amsterdam vertrekt om half 11 ’s ochtends. Het landt in Mexico om 12.30 uur in de middag, plaatselijke tijd. De duur van de vlucht bedraagt 9 uur. Het tijdsverschil is 7 uur. Er worden twee warme maaltijden aan boord geserveerd. Bij deze reis wordt de dag met 7 uur verlengd. Bij gebruik van tweemaal daags mix-insuline (vóór het ontbijt en vóór het avondeten), spuit de patiënt ’s ochtends het gebruikelijke aantal IE-insuline en één extra injectie met kortwerkende insuline om aan de insulinebehoefte te voldoen die is ontstaan door de tweede maaltijd in het vliegtuig. De gebruikelijke injectie vóór het avondeten wordt gespoten in Mexico. Als de patiënt een basaalbolusregime volgt, wordt het gebruikelijke schema bij de maaltijden gecontinueerd. Eén extra injectie met kortwerkende insuline wordt gespoten bij het avondeten in Mexico.

Extra insulinepen

Het is slim om te zorgen voor een tussendoortje in geval van nood. De patiënt moet zich realiseren dat het lang kan duren voordat hij onderweg eten kan kopen. Naast een ruime hoeveelheid insuline, moet de patiënt ook voldoende spuiten, naalden en alcoholswabs meenemen. Een extra insulinepen is ook aan te bevelen. Van Berghum kreeg ook het advies om de inhoud over twee verschillende tassen te verdelen, dit in geval van eventueel verlies. Insuline kan hij bewaren in een isolerend doosje van piepschuim.

Lees het hele artikel met het schema in Praktische huisartsgeneeskunde.

Meer lezen

Aanbevolen

01-03-2014 | Beschouwing | Uitgave 3/2014

Zelfmanagement bij chronische ziekten

Trappenburg J, Jonkman N, Jaarsma T, Van Os-Medendorp H, Kort H, De Wit N, Hoes A, Schuurmans M. Zelfmanagement bij chronische ziekten. Huisarts Wet 2014;57(3):120–4. Zelfmanagement is trendy: algemeen is het een erkend

Aanbevolen

2015 | Boek

De oudere patiënt met diabetes mellitus type 2

Dit boek is bedoeld voor de huisarts en diabetesverpleegkundige en behandelt de epidemiologie van DM2 bij oudere patiënten, de diagnose, behandeling bij de groep oudere diabetespatiënten.

Aanbevolen

31-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Voedingsadvisering aan mensen met diabetes mellitus type 2

In deze e-learning geven auteurs Hans van Wijland (kaderhuisarts diabetes) en Corien Maljaars (diëtist) informatie over voedingswetenschap, specifieke voedingsmiddelen en voedingspatronen die voor de diabetespatiënt geschikt zijn.


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten