Skip to main content
main-content
Top

09-11-2015 | Nieuws

Met 3D-printer open ruggetje van foetus in baarmoeder behandelen

Met een minuscule 3D-printer moet het mogelijk zijn om een in de baarmoeder een open ruggetje van een foetus te behandelen.

Prof. Dick Oepkes van het LUMC en Alex Eggink verbonden aan het Erasmus MC, gaan een 3D-printer ontwikkelen die een afdichting print op het open ruggetje. De afdichting groeit daarna mee met het kind. Voor dit onderzoek ontvangen ze de Open Mind-subsidie.

Prof. Dick Oepkes is de eerste hoogleraar foetale therapie van Nederland. “Sommige aandoeningen kun je het beste al voor de geboorte behandelen”, zegt Oepkes. Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede bij de foetus, sommige hartafwijkingen en het tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij de ene helft van de tweeling te veel bloed krijgt en de andere te weinig.

De Open Mind-subsidie daagt wetenschappers uit om out of the box te denken, en origineel onderzoek met maatschappelijke impact voor te stellen. Het onderzoek moet binnen een jaar zijn afgerond. Een jury heeft de winnaars aangewezen tijdens het jaarcongres van STW.

Bron: FMT

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.