Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2017 | Uitgave 3/2017

Praktische Huisartsgeneeskunde 3/2017

Meerwaarde ECG in de huisartsenpraktijk

Wees terughoudend met verwijzen

Tijdschrift:
Praktische Huisartsgeneeskunde > Uitgave 3/2017
Auteurs:
Robert Willemsen, Guusje Bertholet
Belangrijke opmerkingen
Bron: Bijblijven, 8/2013
Meer lezen: ECG’s beoordelen én begrijpen, (leer)boek en oefenboek, als set verkrijgbaar, Karen Konings, Robert Willemsen en Guusje Bertholet, ISBN 9789036817288.

Samenvatting

De meerwaarde van het ECG in de huisartsenpraktijk is vooral gelegen in het diagnosticeren van ritmestoornissen (zoals atriumfibrilleren) en hartfalen. Daarnaast kan het ECG worden gebruikt bij bepaalde klachtenpatronen, zoals hartkloppingen. Minder meerwaarde heeft het in de screening van patiënten op hart- en vaatziekten. In acute situaties, zoals pijn op de borst, wordt het maken van een ECG in de eerste lijn niet aanbevolen, maar is het belangrijk de patiënt direct door te sturen naar het ziekenhuis. Het ECG kan ook in de huisartsenpraktijk waardevolle informatie geven als aanvulling op anamnese en lichamelijk onderzoek. Dan moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan: het moet duidelijk zijn of de patiënt klachten heeft tijdens het maken van het ECG; het ECG moet op de juiste manier gemaakt worden en de beoordeling moet in deskundige handen te zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Praktische Huisartsgeneeskunde 3/2017 Naar de uitgave

Is hoge bloeddruk goed of slecht?

Minder sterfte bij lage hypertensie 85-plusser

EditorialNotes

Jaarcongres