Skip to main content
Top

09-02-2016 | Nieuws

Meer verpleegkundigen zouden hoogleraarschap moeten kunnen aanvaarden

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Twaalf universitair afgestudeerde verpleegkundigen met hoogleraarschapskwaliteiten zijn maandag 8 februari in Zeist begonnen aan een tweejarig leiderschapsprogramma verpleegkunde. Ze worden voorbereid op het hoogleraarschap. Dit meldt V&VN.

Het leiderschapsprogramma is belangrijk, want er staan te weinig postdoctorale onderzoekers verpleegkunde klaar om een hoogleraarspositie in te vullen. Volgens Anke Persoon, coördinator van het V&VN platform Wetenschap in Praktijk, zijn er in Nederland nu 5 hoogleraren. "Dit zijn te weinig mensen die het verpleegkundig handelen kunnen onderbouwen, terwijl dit wel is wat de maatschappij van verpleegkundigen vraagt. Engeland telt zo'n 250 hoogleraren op een bevolking van 60 miljoen mensen en Zweden ruim 100. In Engeland lopen er per universiteit zo'n 5 hoogleraren in de verpleegkunde. Hiermee vergeleken heeft Nederland nog een slag te maken."

Leerstoelen

"Gelukkig zijn er leerstoelen en neemt het aantal promovendi toe", zegt Brigitte de Brouwer, secretaris van de bestuurscommissie wetenschap. "Wij pleiten voor meer vaste leerstoelen, een toename van het aantal promovendi en daarnaast ook het behoud van deze gepromoveerden voor verpleegkundig onderzoek."

Bron V&VN

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.