Skip to main content
main-content
Top

27-09-2012 | Nieuws

Meer tevredenheid na behandeling verpleegkundig specialist

Ouders van kinderen met eczeem zijn meer tevreden als hun kind behandeld is door een verpleegkundig specialist, dan door een dermatoloog. Dat blijkt uit promotieonderzoek van dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Voor haar onderzoek vergeleek ze een groep van 160 adolescenten met eczeem. De helft van hen kreeg de standaard medische behandeling van de dermatoloog, de andere helft van een verpleegkundig specialist. Uit het onderzoek blijkt dat de ouders van de kinderen meer te spreken waren over de verpleegkundig specialisten. Naast de standaard medische behandeling gaven de verpleegkundig specialisten voorlichting, praktische demonstraties en laagdrempelige begeleiding door middel van contactmogelijkheden op korte termijn. Het doel hiervan was het vergroten van het eigen inzicht in de behandeling en het versterken van zelfmanagement. Volgens Schuttelaar is de dermatoloog voornamelijk op medicatie gericht, terwijl de verpleegkundig specialist veel meer kiest voor integrale zorgverlening. Hier heeft de verpleegkundig specialist ook meer tijd voor dan de dermatoloog. Dit kan volgens Schuttelaar het aangetoonde verschil in tevredenheid verklaren.

De ernst van het eczeem bij de kinderen verbeterde significant in beide behandelgroepen. Ook de kwaliteit van leven van zowel de adolescenten, als de ouders, verbeterden in beide groepen. Wel waren de verpleegkundig specialisten kosteneffectiever. Op jaarbasis waren de gemiddelde gezondheidszorgkosten 658 euro per kind in de groep die door de verpleegkundig specialist werd behandeld en 801 euro in de groep die onder behandeling van de dermatoloog was. De familiekosten (reiskosten, zelfzorgkosten e.d.) waren 302 euro in de verpleegkundig specialistengroep en 608 euro in de dermatologengroep. 

Op de afdeling Dermatologie van het UMCG is de behandeling van kinderen met eczeem al in handen van verpleegkundig specialisten. Schuttelaar is van mening dat taakherschikking positieve effecten kan hebben op de kwaliteit van zorg, de gezondheidszorgkosten en de toegangstijd voor patiënten. Zij promoveerde op 17 september op haar onderzoek ‘Atopic dermatitis risk factors, interventions and costs’.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.