Skip to main content
main-content
Top

11-11-2014 | Nieuws

Meer ouderen kampen met alcoholproblemen

Hoewel het aantal alcoholisten in Nederland afneemt, stijgt het aantal 55-plussers dat zich bij een instelling voor verslavingszorg meldt met een drankprobleem. Dit melden de kranten van De Persdienst. De afgelopen tien jaar steeg dat aantal met 61 procent.

Met pensioen blijkt een valkuil voor gezelligheidsdrinkers. Doordat ze niet meer ’s morgens vroeg fris op hun werk hoeven te verschijnen, is een extra glaasje al snel geen bezwaar. “Alcohol zit meer ingebakken in het leefpatroon van mensen die nu met pensioen gaan dan bij de vorige generatie”, aldus Arno Heltzel van de katholieke ouderenbond Unie KBO tegen de persdienst. “Gepensioneerden van nu hebben veel vrije tijd en meer te besteden. Een alcoholverslaving ligt dan op de loer.” Het risico is voor alleenstaanden extra groot.

 

Bron: Skipr

 

Meer lezen over ouderen en alcoholproblemen in BSL Psychologie Totaal >>

 

Vroegsignalering alcohol bij senioren, Rob Bovens, Susanne Weingart, Tijdschrift voor Verslaving 3-2011

 

Detoxificeren van aan alcohol verslaafde ouderen, Dick van Etten, Tijdschrift voor Verslaving 4-2006

 

Wat is er met me aan de hand?, Jolien Fox, Mieke Zinn, hfst 1 uit Leven met een alcoholprobleem (cliënteninformatie)

 

Vroegsignalering van alcoholproblemen vanuit de eerstelijns- en publieke gezondheidszorg, Ton Drenthen, Dirk ten Brinke, Miranda Laurant, Tijdschrift voor Verslaving 3-2011

 

Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving, Robert J. Meyers, Jane Ellen Smith

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.