Skip to main content
main-content
Top

17-10-2011 | Nieuws

Meer orgaandonaties door donatieverpleegkundige

De aanwezigheid van speciaal getrainde donatieverpleegkundigen leidt tot twintig procent meer toestemming voor weefsel- en/of orgaandonatie. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie lag de toestemming van nabestaanden op ruim 57 procent. In de twee ziekenhuizen waar deze verpleegkundige er niet was lag dit percentage op 34 tot 39 procent.

De donatieverpleegkundige richtte zich tijdens het onderzoek op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Naast de emotionele begeleiding gaf zij informatie over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie.

De training en het onderzoek zijn mede gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Edith Schippers is tevreden met deze duidelijke uitkomst en pleit voor brede inzet van de training ‘Communicatie rond Donatie’ die in 38 ziekenhuizen in het land wordt gegeven. “Duidelijk was dat in ziekenhuizen nog veel te vaak nee wordt gezegd door familieleden", zegt de minister. "Deze studie bevestigt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot meer toestemming. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een intensive care mensen hiervoor moeten opleiden. Je kan er namelijk mensenlevens mee redden."

De minister beslist op een later moment of er extra geld beschikbaar komt voor deze trainingen. Eind dit jaar zijn de evaluaties klaar van verschillende pilots in ziekenhuizen die als doel hebben het aantal toestemmingen voor donatie te laten stijgen. Op basis van die evaluaties zal de minister beslissen welke pilots verder uitgerold worden over Nederland.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.