Skip to main content
main-content
Top

18-12-2013 | Nieuws

Het aantal fysiotherapiepraktijken blijft groeien

Het afgelopen jaar steeg het aantal fysiotherapiepraktijken naar 8504. Dat is een toename van 619 praktijken, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het aantal gestarte ondernemingen lag nog nooit zo hoog.

Ondanks negatieve berichten over dalende vergoedingen, toenemende macht van verzekeraars en te veel praktijken, openden in 2013 toch nog 619 fysiotherapeuten een eigen praktijk. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarmee steeg het aantal starters ten opzichte van voorgaande jaren fors. In 2012 startten nog 473 praktijken. In 2008, het eerste jaar waarvan de KVK cijfers beschikbaar heeft, waren dat er 336. Daarbij kan het beeld wat vertekend zijn, omdat fysiotherapeuten zich pas na 2008 hoefden in te schrijven in het handelsregister.

Een van de starters in 2013 is Bjorn Weijts. Weijts heeft geen traditionele visie op de praktijkorganisatie. In Groningen begon hij een kale praktijk en noemde die Budget Fysio. Hij toont zich ondernemer door zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Zo sluit hij geen deals meer met verzekeraars, omdat die patiënten toch steeds minder te bieden hebben.

Van de starters begonnen dit jaar 393 fysiotherapeuten een praktijk als zelfstandige zonder personeel (zzp). Ook openden 100 praktijken met 2 tot 249 medewerkers, door de KvK tot het midden en kleinbedrijf (MKB) gerekend. De resterende 126 nieuwe vestigingen zijn praktijken van parttime werkende fysiotherapeuten.

In 2013 gingen 5 praktijken voor fysiotherapie failliet. Ook sloten 295 instellingen hun deuren om andere, onbekende redenen.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.