Skip to main content
main-content
Top

23-09-2015 | Nieuws

Meer mensen sterven aan dementie

Er overlijden in Nederland steeds meer mensen aan dementie. Vorig jaar was de ziekte bij 12.500 mensen de doodsoorzaak. Sinds 1996 is dit aantal met 4400 mensen gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan longkanker overleden vorig jaar 10.300 mensen en aan een hartinfarct 8900.

Bij een vergevorderd stadium van dementie werken het slikken, ademhalen of de blaasreflex niet meer goed. Hierdoor kunnen mensen met dementie problemen krijgen met eten en drinken, of infecties oplopen waaraan ze overlijden. De stijging is vooral toe te schrijven aan de veroudering van de bevolking.

Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw. Dit komt omdat vrouwen in het algemeen ouder worden dan mannen. In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan dementie. (ANP)

Gerelateerd

Themapagina dementie | BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.