Skip to main content
main-content
Top

16-06-2015 | Nieuws

Meer mensen met psychiatrische problemen in wachtkamer huisarts

Huisartsen behandelen steeds vaker mensen die zware psychische of psychiatrische problemen hebben, omdat doorverwijzen naar specialistische zorg niet lukt of moeizaam is. Dit vinden huisartsen een zorgelijke ontwikkeling, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna 1.900 huisartsen. Dit meldt de NOS.

Tachtig procent van de huisartsen kreeg het afgelopen jaar meer mensen in de spreekkamer die specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben. Het is de bedoeling dat huisartsen mensen met lichte psychische problemen vaker zelf behandelen, zodat mensen niet onnodig naar specialistische ggz-instellingen worden doorverwezen. Op die manier moet de zorg beter en goedkoper worden.

 

Bijna alle huisartsen hebben praktijkondersteuning voor ggz geregeld. Maar als artsen mensen willen doorverwijzen die echt specialistische zorg nodig hebben, lopen ze tegen problemen aan, zegt 51 procent van de ondervraagden. Zo zijn er te lange wachtlijsten bij ggz-instellingen en vrijgevestigde psychiaters. In de tussentijd behandelen huisartsen de patiënten. De artsen noemen dat niet verantwoord.

 

Bron: skipr.nl 

 

Lees meer nieuws in BSL Psychologie Totaal >>

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.