Skip to main content
Top

18-03-2015 | Nieuws

'Meer kennis over antiobiotica nodig'

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er is meer kennis over antibiotica nodig. Mensen moeten beter weten wanneer deze geneesmiddelen, die bacteriën bestrijden, wel of niet helpen, hoe het gebruik ervan kan worden voorkomen en hoe resistentie kan worden tegengegaan. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid deed die oproep op zondag 15 maart op de openingsdag van een internationaal gezondheidscongres in Amsterdam.

Steeds meer bacteriesoorten worden ongevoelig voor antibiotica door slordig en overmatig gebruik ervan. Daardoor kunnen ziektes die nu nog makkelijk zijn te genezen, zoals blaas- of longontsteking, weer levensbedreigend worden.

 

Antibioticaresistentie staat hoog op de agenda van de Europese Unie als Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, aldus Schippers. Ze dringt aan op ambitieuze doelstellingen om onder meer het gebruik van antibiotica terug te dringen. Ook moeten er alternatieven voor antibiotica komen. Volgens de minister vallen in Europa elk jaar ongeveer 25.000 doden door antibioticaresistentie en is er sprake van 1,5 miljard euro aan vermijdbare zorgkosten, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door extra ligdagen en maatregelen om patiënten in isolatie te verplegen.

 

Bij het congres in Amsterdam zijn de komende week ongeveer 750 deelnemers. Schippers vroeg hen om de bevolking en beroepskrachten in hun landen ervan te doordringen hoe urgent het probleem is. De minister liet een in het Engels vertaalde speciale uitgave van Suske en Wiske (Aunti Biotica) zien, die daarbij kan helpen. Het congres gaat over de wereldwijde samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, veterinaire (dieren) zorg en milieu. (ANP)

 

Bron: Skipr

 

Verwacht in loop van 2015: Boek over antibiotica en de tandartspraktijk door Luzi Abraham-Inpijn/Bohn Stafleu van Loghum. We houden u graag op de hoogte van verschijning via de nieuwsbrief BSL Tandheelkunde (verschijnt 2 x per maand) >> aanmelden

 

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Nieuw antibioticum ontdekt: Teixobactine, 22-01-2015

 

Boek: Het tandheelkundig jaar 2014 (Geneesmiddelen in de tandheelkundige praktijk, A. Vissink, F.K.L. Spijkervet, B. Stegenga, R. van Es)

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.