Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

30-11-2015 | Uitgave 10/2015

Bijblijven 10/2015

Méér dan multidisciplinaire samenwerking!

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2015
Auteurs:
RC Drs. Guy Kessels, MSc. Jan Peters, Adi Kessels-de Beer

Samenvatting

Het Multidisciplinair Samenwerkings Model (MSM) is een project dat zich aanvankelijk vooral richtte op gecoördineerde aanpak en organisatie van multidisciplinaire zorg aan patiënten op het platteland. Gedurende de uitvoering heeft het echter een veel ruimere toepassing gekregen. Het model is ontwikkeld en geïmplementeerd vanuit een pilot in de gemeente Maasgouw in Midden-Limburg. Door de vaak (letterlijk) grote afstand tussen de verschillende vrijgevestigde eerstelijnsdisciplines, is het complex om zorg te verlenen aan patiënten voor wie multidisciplinaire zorg geïndiceerd is. MSM is een project dat eerstelijnspartijen hierbij wil helpen door:
  • het ontwikkelen en implementeren van een organisatiemodel voor multidisciplinaire samenwerking;
  • het realiseren van randvoorwaarden die multidisciplinaire samenwerking bevorderen, waaronder de voorwaarden voor actieve coördinatie;
  • het realiseren van een virtueel gezondheidscentrum en een multidisciplinair zorgdossier, dat ondersteund wordt door slimme ICT-toepassingen.
De huisarts is de centrale discipline die de multidisciplinaire zorg binnen MSM indiceert. De gecoördineerde aanpak van multidisciplinaire zorg volgens MSM geeft antwoord op verschillende kwesties die spelen binnen de eerste lijn. Daarbij gaat het op het platteland specifiek om de dubbele vergrijzingsproblematiek, de arbeidsmarktproblematiek en het, meer algemeen, problematischer samenwerken tussen eerstelijnsdisciplines (onder meer omdat zij niet onder één dak en op het platteland vaker niet eens binnen één gemeente gehuisvest zijn).
MSM heeft deze doelstellingen inmiddels gerealiseerd en heeft zich bewezen als een effectief samenwerkingsmodel bij alle vormen van zorg waarbij meerdere disciplines betrokken zijn. Dat geldt concreet bijvoorbeeld dus ook voor ParkinsonNet Roermond.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2015

Bijblijven 10/2015 Naar de uitgave