Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Onderzoek | Uitgave 9/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2015

Medische gronden om loonsancties op te leggen

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2015
Auteurs:
Dr. Jerry Spanjer, Drs. Paula Dijkema
Belangrijke opmerkingen
Dr. J. Spanjer is verzekeringsarts, onderzoeker en docent bij UWV en UMCG.
Drs. P.C. Dijkema is verzekeringsarts bij UWV.
Correspondentieadres: jerry.spanjer@uwv.nl

Samenvatting

Het UWV dient het re-integratieverslag van de werkgever te beoordelen en een sanctie op te leggen als het niet akkoord wordt bevonden. Dit exploratief onderzoek is verricht om meer zicht te krijgen op de medische gronden om een loonsanctie op te leggen. Aan de hand van een checklist werden 206 dossiers, waar een loonsanctie op inhoudelijke gronden werd opgelegd, onderzocht. In 45% van de dossiers bleken medische redenen een rol te spelen. Het betrof in alle gevallen dossiers waarbij de verzekeringsarts van mening was dat de bedrijfsarts de belastbaarheid niet juist had ingeschat. Het betrof hoofdzakelijk gevallen waarbij de bedrijfsarts had aangegeven dat de werknemer helemaal niet of slechts een beperkt aantal uren kon werken en gevallen waarbij zodanige beperkingen werden aangegeven dat re-integratie niet mogelijk was. Er werden geen sancties opgelegd omdat de verzekeringsarts van mening was dat behandeling of begeleiding onvoldoende was geweest.
Bedrijfsartsen zouden daarom meer aandacht kunnen besteden aan de beoordeling van de belastbaarheid. Verzekeringsartsen zouden bij de beoordeling van het re-integratieverslag meer aandacht kunnen besteden aan de beoordeling van behandeling en begeleiding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2015 Naar de uitgave

Proefschriftbespreking

Vocational rehabilitation