Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015

Medische en psychische problematiek bij aanvragers van ontheffing van het inburgeringsexamen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Vina Slev, Jeroen Timmerman, Robert Lindeboom, Kees Das, Cees Lucas, Tina Dorn
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Vina Slev, AMC, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam, e-mail: v.n.slev@gmail.com

Samenvatting

In dit cross-sectionele onderzoek is, op basis van een random steekproef (N=604), getracht inzicht te krijgen in de gezondheidsproblematiek bij aanvragers van ontheffing van het inburgeringsexamen, wonende in de gemeente Amsterdam. Daarnaast is nagegaan of er sprake is van interadviseursvariatie en is onderzocht welke karakteristieken geassocieerd zijn met ontheffing. De gegevens zijn afkomstig uit het sociaal-medisch registratiesysteem van de GGD Amsterdam en de afdeling Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam. Aanvragers lijden voornamelijk aan psychische klachten en/of symptomen en aandoeningen van het cardiovasculaire stelsel, het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel of het endocriene stelsel. Een klein aantal mensen heeft zintuiglijke of motorische beperkingen, beperkingen in bewegen of de verstaanbaarheid en/of een verstandelijke beperking. Psychische problematiek, geslacht, ‘medisch adviseur’ en vooropleiding waren onafhankelijk en significant geassocieerd met ontheffing. Dit is naar verwachting, met uitzondering van de variabele medisch adviseur. Deze associatie wijst op de mogelijke aanwezigheid van interadviseursvariatie. Wij adviseren vervolgonderzoek uit te voeren naar de gezondheid van de totale populatie aanvragers alsook van subgroepen. Aanvullend adviseren wij meer onderzoek te verrichten naar interadviseursvariatie bij de medische advisering in het kader van ontheffing van het inburgeringsexamen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015 Naar de uitgave