Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | Column | Uitgave 8/2018

Tandartspraktijk 8/2018

Medisch gecompromitteerd

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2018
Auteur:
René Gruythuysen
Belangrijke opmerkingen
Dr. R.J.M. Gruythuysen is onderzoeker en PAOT-docent kindertandheelkunde/cariologie. Zijn aandachtsvelden in onderzoek zijn behandeling van diepe cariës en nietrestauratieve caviteitsbehandeling (NRC). Thans is hij tevens begeleider van het project ‘Kindertandheelkunde’ in de mondzorgpraktijk Tandzorg.nl te Rotterdam.

Samenvatting

Het cariësrisico is soms groter bij een medisch gecompromitteerd kind. Zo is mij een casus bekend van een meisje van 6 jaar dat vanaf haar 2e jaar bekend is met diabetes 1. Ze heeft daarnaast geregeld last van benauwdheid. ’s Nachts worden de suikerwaarden gecontroleerd door een van de ouders. Bij een lage suikerwaarde wordt een winegum in haar mond geschoven zonder haar wakker te maken. Voor de winegums ’s nachts heb ik de ouders gewaarschuwd. Zij begrepen het, maar geven terecht voorrang aan de algemene gezondheid. Door ook ’s nachts de suikerwaarde te controleren zijn de gemiddelde suikerwaarden beter en is de kans op complicaties op latere leeftijd kleiner.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2018

Tandartspraktijk 8/2018 Naar de uitgave

Redactioneel

TP nu ook ONLINE