Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Nascholing | Uitgave 1/2014

TPO - De Praktijk 1/2014

Medicatietrouw door patiëntgerichte communicatie

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 1/2014
Auteur:
Remke van Staveren
Belangrijke opmerkingen
Tergooi Ziekenhuizen, Rijkstraatweg 1, 1261 AN Blaricum: R. van Staveren, psychiater.
Correspondentie: vanstaverenexpertise@gmail.com.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

De praktijkondersteuner kan een grote rol spelen bij het bevorderen van medicatietrouw: voor preventie en voor patiënten met chronische ziekten. Medicatie- ‘ontrouw’ is een groot probleem: gemiddeld neemt de helft van de patiënten met een chronische aandoening de voorgeschreven medicijnen niet in, of op de verkeerde manier. Bovendien neemt de medicatietrouw af naarmate de therapie langer duurt: na zes maanden is de daling zelfs dramatisch. Therapietrouw, het gedrag van de patiënt dat overeenkomt met het advies van de arts, zorgt behalve voor een betere kwaliteit van leven en een hogere levensverwachting voor een aanzienlijke besparing op de kosten van de gezondheidszorg.1

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

TPO - De Praktijk 1/2014 Naar de uitgave

Lezen / kijken / zoeken

Patiëntgericht communiceren