Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2013
Auteur:
F. Dekker
Belangrijke opmerkingen
Huisarts te Purmerend

Samenvatting

Medicatieafhankelijke hoofdpijn komt frequent voor en veroorzaakt een hoge ziektelast. Men moet er alert op zijn bij hoofdpijn op meer dan vijftien dagen per maand. Vaak speelt het zich buiten gezichtsveld van de huisarts af. Paracetamol, NSAID’s en triptanen veroorzaken het vaakst medicatieafhankelijke hoofdpijn. Preventie door beperking van medicatiegebruik bij hoofdpijn is belangrijk; maandelijks pijnstillergebruik tot op maximaal vijftien dagen en triptanen tot tien dagen. Bij medicatieafhankelijke hoofdpijn is er maar één interventie; stoppen met alle veroorzakende medicatie. Dat stoppen is vaak niet gemakkelijk, door rebound en doordat het vaak twee tot drie maanden duurt voordat de hoofdpijn in ernst afneemt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013 Naar de uitgave