Skip to main content
main-content
Top

15-01-2014 | Nieuws

Medicatie voorschrijven door verpleegkundigen 

Vanaf 1 februari mogen longverpleegkundigen en diabetesverpleegkundigen medicatie gaan voorschrijven. Tenminste, als ze voldoen aan de voorwaarden.

Met de publicatie van de nieuwe Ministeriële regeling voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen is het officieel: verpleegkundig specialisten en door de minister aangewezen categorieën verpleegkundigen krijgen de bevoegdheid medicijnen voor te schrijven. Basisverpleegkundigen mogen dat ook na 1 februari nog altijd niet.

Het gebeurde in de praktijk al langer dat verpleegkundigen geneesmiddelen voorschreven, maar officieel mocht dat alleen gebeuren door artsen, tandartsen en verloskundigen. Uit onderzoek van Nivel bleek dat het niet veel uitmaakt wie de geneesmiddelen uitdeelt. De patiëntveiligheid komt er niet door in het geding.

Henk Bakker, voorzitter van V&VN, laat op de site van die beroepsvereniging weten verheugd te zijn: “Het voorschrijven door gespecialiseerd verpleegkundigen is een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleegkunde.”

Zie ook het Dossier Medicatie voorschrijvenvan V&VN.

Tip! Doe de toetsen medicatieveiligheid op BSL Bijzijn XL: (Werking van een medicijn / Melden van incidenten in het medicatieproces)

 

 

Auteur(s): Jaap Meijers

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.