Skip to main content
main-content
Top

11-07-2019 | Nieuws

Mediale wiggen effectief in verlagen valrisico bij kinderen

Inlegzolen met een mediale wig zijn effectief in het reduceren van het valrisico bij kinderen met een toe-in gait. Dat concludeerden onderzoekers onlangs in het Turk J Phys Med Rehab. 


In jonge kinderen verandert de stand van de onderste ledematen nog. Tussen ongeveer het tweede en achtste levensjaar exoroteert de tibia en neemt de femorale anteversie af. Bij sommige kinderen gebeurt dit echter wat langzamer dan bij anderen en dat leidt tot een zogenaamde “toe-in gait”. Doordat bij deze kinderen de tenen naar mediaal wijzen, blijven ze tijdens het lopen vaak hangen achter het contralaterale been, waardoor deze kinderen vaak vallen. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van een inlegzool met een mediale wig. De hier besproken studie onderzoekt de effectiviteit van een dergelijke inlegzool als oplossing voor vallen door intoeing.

Binnen de studie werden 51 kinderen die tussen de drie en acht jaar oud waren en vaak vielen als gevolg van intoeing behandeld met inlegzolen met een mediale wig. Het betreft hier een wig over de hele lengte van de zool. Na afloop van de behandeling mochten de kinderen en hun ouders zelf aangeven hoe goed de zolen hadden geholpen. Een aantal fysieke parameters werden vergeleken met die van 7 ‘gezonde’ controles.

De inlegzolen met een mediale wig bleken effectief bij 80,8% van de kinderen. Bij het vergelijken van de interventiegroep met de controlegroep, bleken de gemeten parameters inderdaad te duiden op meer intoeing. Door het dragen van zolen bleek de intoeing tijdens de gang duidelijk en significant af te nemen van 14.1 graden zonder, maar 8,2 graden met de inlegzolen.

De onderzoekers concluderen dat inlegzolen met een mediale wig effectief zijn in het reduceren van het valrisico bij kinderen met een toe-in gait. Wel maken ze de kanttekening dat het onderzoek de nodige beperkingen kent en adviseren ze om het onderzoek in uitgebreide vorm en op grotere schaal te herhalen.   

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.5606/tftrd.2019.2403

Mouri H, Kim W-C, Arai Y, Yoshida T, Oka Y, Ikoma K, Fujiwara H, Kubo T. Effectiveness of medial wedge insoles for children with intoeing gait who fall easily. Turk J Phys Med Rehab 2019;65(1):9-15

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten