Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2016 | Wetenschap kritisch bekeken | Uitgave 2/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2016

Measurement properties of patient-reported outcome measures (PROMs) in adults with obstructive sleep apnea (OSA): a systematic review1)

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 2/2016
Auteur:
drs. Willemke Stilma

Samenvatting

Obstructieve Slaap Apneu (OSA) kenmerkt zich door volledige afsluiting van de bovenste luchtweg met als gevolg desaturatie en wakker worden uit de slaap. Symptomen die deze patiënten kunnen ervaren zijn slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn in de ochtend, verminderde concentratie, geheugenverlies, depressie en impotentie.1) Dit geeft onder andere een verhoogde kans op verkeersongelukken, verhoogd gebruik medicatie en werkeloosheid.1) Onbehandelde OSA heeft ook een relatie met hartziekten en diabetes.1) Succesvolle behandeling wordt gedefinieerd als een afname in het aantal afsluitingen van de luchtweg. Deze afname heeft echter niet of nauwelijks een correlatie met kwaliteit van leven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2016 Naar de uitgave

Van de redactie

ROM, PROM en PREM