Skip to main content
main-content
Top

21-12-2015 | Nieuws

Maturity-Onset Diabetes of the Young

De 30-jarige Corrie de Vreugd bezoekt de huisarts. Zij denkt dat ze diabetes heeft en vraagt of de huisarts haar bloedsuiker wil prikken. De Vreugd heeft de laatste weken last van dorst, ook ’s nachts, en moet veel plassen. Ze is wat afgevallen. Desondanks is de BMI 31. In de familie komt geen diabetes mellitus voor. Corrie de Vreugd heeft een blanco voorgeschiedenis. In deze casus twijfelt de huisarts over het type diabetes mellitus.

Het ligt voor de hand dat de huisarts denkt dat Corrie de Vreugd diabetes type 2 heeft, maar de huisarts moet andere vormen van diabetes eerst uitsluiten. Tot de diagnostiek die hij in dit geval moet uitvoeren, behoren het onderzoek op bloedglucose (hoeft niet nuchter) en het onderzoek op ketonen in de urine. De klachten van De Vreugd wijzen op hyperglykemie en kunnen passen bij diabetes type 1, ondanks haar wat hogere leeftijd en de hoge BMI. Om te differentiëren tussen type 1 en type 2 is het nodig om het C-peptide te bepalen.

Onderzoek naar het type

Moet er ook onderzoek gedaan worden naar Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY) of Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA). LADA lijkt op diabetes type 1, maar begint op latere leeftijd. Bij een volwassene ouder dan 25 jaar zonder overgewicht zou sprake kunnen zijn van LADA (‘slow onset’ type 1-diabetes). Labonderzoek kan uitsluitsel geven. Bij LADA heeft de patiënt antistoffen gericht tegen het bètacelantigeen glutamic acid decarboxylase (GAD), wat leidt tot langzame, progressieve uitval van bètacellen.

Lees de hele casus.

Bron: Casusboek diabetes mellitus type 2, P.G. H. Janssen

Tip

Lees ook Dichter bij diabetes, R. Holtrop.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.