Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 6/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2010

Mantelzorgers met een vergoeding uit een persoonsgebonden budget (pgb)

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 6/2010
Auteurs:
Alice de Boer, Ellen Grootegoed, Joost Timmermans
Belangrijke opmerkingen
Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag
Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR)
Voor publicatie aanvaard in juni 2010.
Alice de Boer, Sociaal en Cultureel Planbureau, Postbus 16164, 2500 BD Den Haag,

Samenvatting

In dit artikel gaan we na in hoeverre mantelzorgers met en zonder een vergoeding uit een persoonsbonden budget (pgb) van elkaar verschillen in kenmerken van de zorgsituatie, kenmerken van de mantelzorger zelf en de mate van belasting en ondersteuning. De gegevens zijn afkomstig uit het onderzoek Informele Hulp 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. De analyses hebben betrekking op 112 betaalde en 2336 onbetaalde mantelzorgers van 18 jaar en ouder. Mantelzorgers met een intensieve hulptaak krijgen relatief vaak een vergoeding via het pgb, net als verzorgers van personen met een verstandelijke beperking of personen die iemand verzorgen die veel emotionele steun nodig heeft; mantelzorgers van dementerenden zijn juist ondervertegenwoordigd in de analyses. Ook maken mantelzorgers die een vergoeding ontvangen uit een pgb regelmatig gebruik van respijtvoorzieningen, zoals oppas, logeervoorziening of dagopvang. Indien gecontroleerd wordt voor verschillen in ondersteuning is de kans dat verzorgers van kinderen en vrienden een pgb-vergoeding krijgen, groter dan de kans dat andere mantelzorgers een pgb-vergoeding krijgen. Dit verschil kan niet worden verklaard uit de ernst van de zorgsituatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2010 Naar de uitgave

Wetenschappelijke artikelen

Belasting van werkende mantelzorgers