Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Wetenschap | Uitgave 5/2013

GZ - Psychologie 5/2013

Mantelzorg voor ouderen is geen vanzelfsprekendheid

Het is niet genoeg de zwakke op te helpen; men moet hem ook daarna nog steunen (Shakespeare, 1607).

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 5/2013
Auteurs:
A.C. Videler, E. van Meekeren, Prof. dr. S.P.J. van Alphen
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
A.C. (Arjan) Videler is als gezondheidszorgpsycholoog/psychotherapeut werkzaam bij GGz Breburg, afdeling Senioren, en SeneCure. Correspondentieadres: a.videler@ggzbreburg.nl
E. (Erwin) van Meekeren is psychiater en hoofd behandelzaken bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van GGNet.
Prof. dr. S.P.J. (Bas) van Alphen is als bijzonder hoogleraar klinische ouderenpsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en werkzaam als programmaleider en gezondheidszorgpsycholoog bij GGZ Mondriaan Ouderen.
Dit artikel is een aangepaste versie van het hoofdstuk over mantelzorg voor ouderen binnen het boek Contextuele Psychiatrie. Praten met families en naastbetrokkenen over geestelijke gezondheid en psychische problemen (Redactie: Jan Baars & Erwin van Meekeren) dat oktober 2013 verschijnt.
Met dank aan prof. dr. Anne Margriet Pot voor haar commentaar op een eerdere versie.

Samenvatting

De dubbele vergrijzing heeft verregaande gevolgen voor de verdere inrichting van de somatische en geestelijke gezondheidszorg voor ouderen in Nederland en Vlaanderen. In de media is het maatschappelijke debat over hoe we de ouderenzorg goedkoper en slimmer organiseren zónder kwaliteitsverlies of bij voorkeur met een verbetering van kwaliteit voor ogen, in volle gang (http://www.mezzo.nl). Zo blijkt de inzet vooral te bestaan uit een grotere bijdrage van naastbetrokkenen. In de ouderenzorg kunnen onder naastbetrokkenen vooral mantelzorgers worden verstaan. Maar ook het betrekken van de professionele zorgverleners zoals verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg en het verzorgings- of verpleeghuis, is essentieel. Ons uitgangspunt is dat we het probleem van de (dubbele) vergrijzing van onze samenleving niet kunnen afwentelen op naastbetrokkenen zonder adequate interventies gericht op het maximaliseren van hun competentie. Een goede relatie met mantelzorgers en professionele zorgverleners is hierbij van cruciaal belang. Derhalve zou het goed zijn om naastbetrokkenen te monitoren op (dreigende) overbelasting. Dit artikel gaat in op de specifieke problematiek bij ouderen en bespreekt effecten hiervan op en interventies voor naastbetrokkenen. Ten slotte worden aanbevelingen gegeven voor de klinische praktijk van de GZ-psycholoog.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

GZ - Psychologie 5/2013 Naar de uitgave