Skip to main content
main-content
Top

12-10-2013 | Nieuws

Mannen hebben bloedsuiker beter onder controle dan vrouwen

Mannen lijken beter hun bloedsuikerspiegel constant te kunnen houden dan vrouwen. Er is echter geen verschil te vinden tussen jongens en meisjes. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona.

De onderzoekers, onder leiding van prof. Sarah Wild van de University of Edinburgh, bekeken de gegevens van ruim 142.000 patiënten uit twaalf verschillende landen. Ze analyseerden de eventuele schommelingen in bloedsuikerwaarden in de 12 tot 24 maanden voor het onderzoek. Er werd gekeken naar de hoeveelheid patienten met een bloedsuikerwaarde van 7,5 procent of meer. De patiëntengroep werd ingedeeeld in kinderen (jonger dan 15 jaar), jongvolwassenen (15 tot en met 29 jaar) en volwassenen (30 jaar en ouder).

Moeite

Uit de analyses bleek dat vooral vrouwen moeite hadden met het vasthouden van hun bloedsuikerspiegel. Bij de jongvolwassenen was het percentage vrouwen dat een te hoog bloedsuiker had 8 procent hoger dan bij jongvolwassen mannen. Vrouwen boven de 30 jaar hadden 6 procent meer kans op een verhoogde suikerspiegel, ten opzichte van mannen.

Volgens onderzoeksleider Wild kan het verschil onder andere worden uitgelegd doordat vrouwen een lager hb-gehalte hebben dan mannen, waardoor ze een hoger HbA1c-waarde hebben. Ze benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.