Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

17-01-2018 | Artikel | Uitgave 1/2018

Verslaving 1/2018

Manipulatie bij drugsscreenings

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Koen Fasen, Marieke Beex-Oosterhuis, Charlotte van Kesteren, Arthur Van Gool, Gerhard Tijssen

Samenvatting

Middelenmisbruik door patiënten kan opgespoord worden via regelmatige drugsscreenings in urine. Hoewel er internationaal actuele richtlijnen bestaan voor ‘workplace testing’, wordt binnen de bestaande Nederlandse richtlijnen slechts kort verwezen naar dit onderwerp en zijn adviezen van de Gezondheidsraad op dit gebied sinds 1998 niet meer herzien. Bewustwording van de mogelijkheid tot manipulatie door de patiënt is belangrijk. Manipulatie kan op drie manieren plaatsvinden: het verdunnen van het monster, het vervangen ervan of het toevoegen van stoffen die de analyse verstoren. Om de kans op manipulatie bij afname van de urine zo klein mogelijk te houden, is het raadzaam dat instellingen procedurele afspraken maken over het onaangekondigd afnemen van urinemonsters in daarvoor geschikte ruimten en hun personeel hierin trainen. Een laboratorium kan vervolgens via routinecontroles (op onder andere pH-waarde, creatinine, temperatuur en osmolaliteit) de validiteit en betrouwbaarheid van een urinemonster controleren. Door zich bewust te zijn van de mogelijkheid tot manipulatie en door maatregelen te treffen om die manipulatie te voorkomen of ondervangen, kan men patiënten op een betrouwbare en goede manier screenen en behandelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Verslaving 1/2018 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel