Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2009 | Artikelen | Uitgave 9/2009

Bijblijven 9/2009

Maligne zwellingen in vulva en vagina

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2009
Auteur:
MD, Ph.D. Prof. dr. A.Ph. Makar
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Gynaecologische oncologie/Senologie, ZNA Middelheim/Universitair ziekenhuis Gent.

Samenvatting

Een belangrijk deel van de premaligne en maligne aandoeningen van de vulva houdt verband met HPV-infecties. Het is van belang bij persisterende vulvaire klachten, macroscopische afwijkingen en oudere patiënten met vulvaire klachten altijd lichamelijk onderzoek te verrichten wegens de mogelijkheid van een invasief vulvacarcinoom. Met een multidisciplinaire aanpak in een gespecialiseerd centrum en chirurgie door een gynaecologisch oncoloog worden over- en onderbehandeling vermeden en verbeteren de overleving en de kwaliteit van leven. Deze bijdrage geeft een overzicht van voorkomen, histopathologie, stadiëring en behandeling van premaligne en maligne aandoeningen van vulva en vagina.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2009

Bijblijven 9/2009 Naar de uitgave