Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013

Magistraal bereid

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2013
Auteurs:
Drs. Johan Dewachter, prof. dr. Kristin Hendrickx
Belangrijke opmerkingen
1huisarts (B) en werkzaam aan het centrum Huisartsgeneeskunde Antwerpen (ELIZA)
2huisarts (B) en werkzaam aan het centrum Huisartsgeneeskunde Antwerpen (ELIZA)

Samenvatting

Eenvoud siert de topische behandeling van huidaandoeningen. Het heeft nog maar weinig nut om als huisarts ingewikkelde formules in een opschrijfboekje te verzamelen. U kunt heel eenvoudig de formules zelf samenstellen. Hiervoor is het essentieel een goed inzicht te verkrijgen in de werking van zowel de basis als de actieve geneesmiddelen. Het effect van de basis is belangrijker dan het effect van het erin verwerkte geneesmiddel. Het is raadzaam wanneer u als huisarts vertrouwt raakt met enkele basis- en actieve producten. De meest gebruikte bases zijn de emulsies/crèmes, vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Een van de meest gebruikte actieve producten zijn de corticoïden. In deze bijdrage worden de bestanddelen geselecteerd die wetenschappelijk onderbouwd zijn en waarmee de huisarts zelf aan de slag kan om een afgewogen formule samen te stellen. Magistrale bereidingen zijn flexibel en aanpassen is noodzakelijk in verband met de ontwikkeling van de huidaandoening. In deze flexibiliteit ligt het grote voordeel van de magistrale bereiding bij de specialiteit. Er worden aan de hand van enkele casus voorbeelden uitgewerkt met een toolkit bestanddelen voor magistrale bereidingen

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013 Naar de uitgave