Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Mag een patiënt met diabetes mellitus type-2 voor het bepalen van de nuchtere glucose de medicatie voor de test innemen?

Auteur : Prof.Dr. G.E.H.M. Rutten

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit is een voor de praktijk van de diabetescontrole zeer relevante vraag. Ook de in 1999 herziene NHG-Standaard Diabetes Mellitus raadt de huisarts aan om bij de driemaandelijkse controles bij mensen die worden behandeld met een voedingsadvies en/of tabletten, de nuchtere bloedglucosespiegel te bepalen. Het capillair nuchter bloedglucosegehalte blijkt namelijk bij deze groep patiënten redelijk te correleren met zowel het HbA1c% als de gemiddelde bloedglucoseconcentratie over meerdere dagen. Wanneer het HbA1c% hoger is dan op grond van het nuchtere glucosegehalte werd verwacht, wijst dat op sterke postprandiale glucosestijgingen of op een complianceprobleem bij de patiënt. In dat geval heeft de patiënt enkele dagen voor de controle erg gevast. Uitgangspunt is de veronderstelling dat het nuchtere glucosegehalte min of meer de laagste waarde in de 24-uurs cyclus is. Die veronderstelling helpt ons op weg naar de beantwoording van de vraag.
Literatuur
go back to reference Rutten GEHM, Verhoeven S, Heine RJ, et al. NHG-Standaard Diabetes Mellitus type-2. Huisarts & Wetensch 1999; 42: 67-84. Rutten GEHM, Verhoeven S, Heine RJ, et al. NHG-Standaard Diabetes Mellitus type-2. Huisarts & Wetensch 1999; 42: 67-84.
go back to reference Lutterman JA. Bij allochtone diabeten is de HbA1c vaak normaal terwijl de nuchtere glucosewaarde bij herhaling te hoog is. Wat is hiervan de verklaring? Vademecum permanente nascholing huisartsen 2000; 18: nr. 11a. Lutterman JA. Bij allochtone diabeten is de HbA1c vaak normaal terwijl de nuchtere glucosewaarde bij herhaling te hoog is. Wat is hiervan de verklaring? Vademecum permanente nascholing huisartsen 2000; 18: nr. 11a.
go back to reference Alberti KGM, DeFronzo RA, Keen H, et al. International Textbook of Diabetes Mellitus. John Wiley & Sons, 1992. Alberti KGM, DeFronzo RA, Keen H, et al. International Textbook of Diabetes Mellitus. John Wiley & Sons, 1992.
Metagegevens
Titel
Mag een patiënt met diabetes mellitus type-2 voor het bepalen van de nuchtere glucose de medicatie voor de test innemen?
Auteur
Prof.Dr. G.E.H.M. Rutten
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1161