Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Maaltijdvoorziening in zorginstellingen

Gepubliceerd in: Voedingsleer

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

In een ziekenhuis of zorginstelling kan het voedsel in een centrale keuken bereid worden. Sommige instellingen besteden de maaltijdbereiding uit. In dat geval worden de warme maaltijden kant-en-klaar aangeleverd (zie paragraaf 17.1).Als het eten direct na het koken wordt gegeten, spreek je van een gekoppeld systeem. Wordt het eerst bereid en daarna gekoeld of bevroren en na een of meerdere dagen gegeten, dan noem je het een ontkoppeld systeem (zie paragraaf 17.1).Het verdelen van het voedsel kan centraal en decentraal plaatsvinden. Centraal wil zeggen dat de maaltijden voor alle patiënten op een plaats worden opgeschept en vanuit daar naar de afdelingen worden gebracht. Decentraal wil zeggen dat het eten in grotere porties naar een afdeling wordt gebracht en daar wordt opgeschept (zie paragraaf 17.1).Het HACCP-systeem moet voorkomen dat zorgvragers ziek worden van het eten. Volgens de HACCP-norm moeten snijplanken als volgt gebruikt worden: rood voor rauw vlees. Blauw: vis, schaal en schelpdieren. Groen: groente en fruit. Geel: gevogelte. Bruin: gebraden vlees en worst. Wit: kaas en brood (zie paragraaf 17.1).De voedingsdienst in een zorginstelling bestaat doorgaans uit de volgende beroepskrachten: hoofd keuken, koks, diëtist, medewerkers voor de verdeling, voedingsassistenten, afwasmedewerkers (zie paragraaf 17.1).Kleinschalige zorg wil zeggen dat de bewoners in kleine groepen bij elkaar wonen, waarbij ieder zijn eigen kamer heeft en de woonkamer en keuken gedeeld worden (zie paragraaf 17.2).In de kleinschalige zorg hebben verzorgenden en woonzorgbegeleiders vaak huishoudelijke taken, zoals het bijhouden van de was en het bereiden van de maaltijden (zie paragraaf 17.2).In de ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen’ wordt nauwkeurig beschreven aan welke hygiënische eisen de voedselvoorziening in een kleinschalige woonvorm moet voldoen (zie paragraaf 17.2).

Metagegevens
Titel
Maaltijdvoorziening in zorginstellingen
Copyright
2016
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1561-1_17