Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Nascholing | Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013

Maagcarcinoom

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2013
Auteur:
prof.dr. Peter Siersema
Belangrijke opmerkingen
UMC Centrum Utrecht, afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, Heidelberglaan 100, 3508 GA Utrecht: prof.dr. P.D. Siersema, mdl-arts • Correspondentie: p.d.siersema@umcutrecht.nl

Samenvatting

Siersema PD. Maagcarcinoom. Huisarts Wet 2013;56(12):646-51.
Het maagcarcinoom was lange tijd de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, maar de incidentie is sterk afgenomen sinds infecties met Helicobacter pylori in een vroeg stadium worden aangepakt. Ook de overleving is verbeterd, al blijft de mortaliteit hoog. Patiënten met een tumor die niet is ingegroeid in vitale organen en zonder afstandsmetastasen komen in aanmerking voor chirurgische resectie. Bij de (partiële of totale) maagresectie wordt standaard een aantal lymfeklieren rond de maag onderzocht op eventuele uitzaaiingen. Chemotherapie, bestaande uit drie kuren voor en drie kuren na de operatie, vergroot de kansen op overleving. Patiënten in een vergevorderd stadium of met een slechte algemene conditie, of die een recidief krijgen, krijgen een palliatief behandelschema.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2013

Huisarts en wetenschap 12/2013 Naar de uitgave

(ver)stand van zaken

Een vaccin tegen roken?