Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2008 | Nascholing | Uitgave 4/2008

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2008

Luxaties en luxatiefracturen in gewricht van Lisfranc: tarsometatarsale letsels

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 4/2008
Auteurs:
J. S. Harbers, K. W. Wendt, H. J. ten Duis
Belangrijke opmerkingen
afdeling chirurgie
afdeling Traumatologie
afdeling Traumatologie
Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen

Samenvatting

Luxaties en luxatiefracturen van het tarsometatarsale (lisfranc)gewricht komen niet frequent voor, maar kunnen bij een gemiste diagnose of inadequate behandeling leiden tot een aanzienlijke morbiditeit, zoals symptomatische tarsometatarsale artrose en standsafwijkingen. Bij voetletsels, en in het bijzonder de hoogenergetische, is een hoge suspectie voor tarsometatarsale letsels aangewezen. Aanvullende röntgendiagnostiek dient laagdrempelig te worden verricht. Bij luxaties en luxatiefracturen van het lisfrancgewricht is een ct-scan noodzakelijk. Doel van de behandeling is een stabiele, pijnloze, plantigrade voet.
Een anatomische reductie (en dientengevolge gewrichtscongruentie) geeft een beter klinisch resultaat en vermindert de kans op het ontwikkelen van posttraumatische artrose. Anatomische reductie wordt het best bereikt door een open repositie en stabiele interne fixatie van het tarsometatarsale gewrichtsoppervlak, met als adagium ‘mediaal stabiliteit, lateraal mobiliteit’. Kennis van de anatomie van de middenvoet, het wekedelenmanagement en het tweede tarsometatarsale gewricht staan bij de behandeling centraal.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2008

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2008 Naar de uitgave