Skip to main content
Top

26-06-2014 | Nieuws

Lumineuze laser

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De toepassing van lasertechniek is zeker geen nieuw fenomeen in de tandartspraktijk, maar wel nieuw is het feit dat (volgens 'Science Translational Medicine') nu ook wetenschappelijk is aangetoond dat laserlicht stamcellen tot groei van tandbeen aanzet. Nieuwe toepassingsmogelijkheden liggen in het verschiet.

Uitkomst


De laser wordt in de tandartspraktijk regelmatig ingezet bij diagnostiek (cariës en tandsteen), desinfecteren, snijden in weke delen, boren in glazuur,dentine en bot en wordt ook gebruikt bij het bleken van glazuur en dentine. Verschillende tandheelkundige specialisaties maken frequent gebruik van laserfluorescentie: endodontologie (spoelen van wortelkanalen), parodontologie (reiniging dieptepocket), implantologie (o.a. desinfecteren) en chirurgie ('snijden').
Ook biedt de laser uitkomst bij de tandheelkundige behandeling van angstige patiënten: bij het boren trilt de laser niet, geeft geen hitte af, maakt geen boorgeluid en is minder pijnlijk.

Specifieke golflengte


Een laser zendt elektromagnetische stralen uit, die door het weefsel geabsorbeerd worden.
Er zijn verschillende types lasers en elk type laser heeft een eigen specifieke golflengte, geschikt voor specifieke toepassingen. Er zijn coagulatielasers, die gebruikt worden om bloedingen te stoppen en bij bleekprocessen of als desinfecteerinstrument; eventueel nadeel: bij deze lasers komt hitte vrij (met het gevaar op verschroeïng).
Waterlasers hebben frequenties die maximaal worden geabsorbeerd door water; hierbij treedt geen temperatuursverhoging op, omdat de laserenergie op deze manier omgezet wordt in kinetische energie. Dergelijke lasers kunnen bot en dentine 'snijden', desinfecteren en wondgenezing bevorderen. Dan zijn er combilasers, die ingezet worden bij diagnostiek van carïes en tandsteen. En uiteraard de preparatielasers. De tandarts die van de laser gebruik`maakt, is uit veiligheidsoverwegingen verplicht een lasercursus te volgen.

Nieuw tandbeen


Op de Universiteit van Harvard heeft men nu via onderzoek met rattentanden ontdekt dat laserlicht ook op een andere manier ingezet kan worden in de tandartspraktijk. Laserlicht blijkt namelijk ook groeifactoren aan te zetten tot de vorming van nieuw tandbeen. Voor afgebroken tanden lijkt dit een fantastische ontwikkeling. De resultaten met betrekking tot mensentanden zijn echter nog niet bekend. Extra moeilijkheidsfactor is uiteraard het laagje glazuur, dat eveneens mee zou moeten groeien. Ook is het nog zoeken naar de exacte hoeveelheid licht: te weinig laserlicht blijkt niets uit te richten en als er teveel licht toegepast wordt brokkelt de tand af. Nader onderzoek is dus nog vereist, maar het lijdt geen twijfel dat er binnenkort nieuw laserlicht geworpen zal worden op behandelingen van bijvoorbeeld trauma's in de tandartspraktijk.

 

Bron: Science Translational Medicine, NtvT: H.A.J. Oudhof: 'Het gebruik van lasers in de tandartspraktijk: mogelijkheden en onmogelijkheden'

 

Meer lezen >>

 

Boek: Gebitsontwikkeling bij de mens

 

Boek: Het tandheelkundig jaar 2014

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.