Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Verslaving 2/2013

01-06-2013 | Artikelen

Integratie verslavingszorg en ggz: leidt het tot betere zorg?

Auteurs: Drs. Ruud Rutten, Prof. dr. Gerard M. Schippers

Gepubliceerd in: Verslaving | Uitgave 2/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Verslavingszorg was in Nederland, evenals in veel andere landen, lange tijd separaat van de rest van de ggz georganiseerd. Met het ontstaan van grote geïntegreerde ggz-instellingen en met de acceptatie van verslaving als psychiatrische stoornis, is daar een kentering in gekomen. Meer dan de helft van de Nederlandse verslavingszorg werd in het afgelopen decennium onderdeel van brede ggz-instellingen. Heeft deze kentering geleid tot een verandering dan wel verbetering van het bereik van patiënten, tot veranderingen in het behandelde cohort en/of tot andere vormen van behandeling? Uit een vergelijking van landelijke cijfers uit 1995-1997 met die van 2009-2011 blijkt dat er circa 55 procent meer patiënten en relatief meer vrouwen en vooral meer ouderen werden behandeld. Ook is er een drastische vermindering van opiaatbehandelingen. Verder neemt het aantal patiënten die vaker of permanent behandeld worden toe, maar neemt de totale behandelduur daarentegen af. Ofschoon de instroom van nieuwe patiënten bij de categoriale instellingen iets hoger is, moeten we concluderen dat integratie in de ggz de toegankelijkheid van verslaafden in de zorg niet heeft vergroot of veranderd. Ook in cliëntprofielen zijn er geen belangrijke verschillen tussen categoriale en geïntegreerde instellingen en evenmin in type behandeling. Samengevat betekent dit dat er belangrijke tijdseffecten gelden voor alle instellingen en dat er nauwelijks verschillen zijn tussen wel en niet met de ggz-geïntegreerde instellingen, noch in gunstige, noch in ongunstige zin.
Literatuur
2.
go back to reference Porter, E.P. & Teisberg, E.O. (2006). Redefining health care. Creating value-based competition on results. Boston: Harvard Business School Press. Porter, E.P. & Teisberg, E.O. (2006). Redefining health care. Creating value-based competition on results. Boston: Harvard Business School Press.
3.
go back to reference Wisselink, D.J., Kuijpers, W.G.T. & Mol, A. (2012). Kerncijfers verslavingszorg 2011. Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem. Houten: IVZ. Wisselink, D.J., Kuijpers, W.G.T. & Mol, A. (2012). Kerncijfers verslavingszorg 2011. Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem. Houten: IVZ.
Metagegevens
Titel
Integratie verslavingszorg en ggz: leidt het tot betere zorg?
Auteurs
Drs. Ruud Rutten
Prof. dr. Gerard M. Schippers
Publicatiedatum
01-06-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Verslaving / Uitgave 2/2013
Print ISSN: 1574-1842
Elektronisch ISSN: 1875-7073
DOI
https://doi.org/10.1007/s12501-013-0012-1

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Verslaving 2/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel