Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2009

01-02-2009 | Onderzoek

Heroverweging van het primair medisch oordeel in bezwaarprocedures

Auteurs: P. van Muijen, W. J. L. van Pelt

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 2/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding: Bezwaarverzekeringsartsen zijn betrokken bij de heroverweging van een primair medisch oordeel over arbeidsongeschiktheid. De hoeveelheid literatuur inzake onderzoek naar uitkomsten van bezwaarprocedures is beperkt. Kennis van uitkomstmaten kan bijdragen aan kwaliteitsbevordering ten aanzien van de verzekeringsgeneeskundige oordeelsvorming.
Vraagstelling: Welke kenmerken zijn van invloed op de uitkomst van een bezwaarprocedure?
Methode: Het betreft een retrospectief casecontrolonderzoek van 179 dossiers waarbij een beslissing in het kader van de WAO, WIA, WAZ of Wajong is afgegeven in de periode 1-1-2005 tot en met 31-3-2006.
Resultaten: In 32% van alle onderzochte dossiers werd de FML aangepast. In 11% was sprake van aanpassing van de FML op grond van dezelfde feiten. De kans op een gegrond bezwaar is significant afhankelijk van wijziging van de functionele mogelijkhedenlijst (FML) in rubriek 2 (sociaal functioneren), rubriek 6 (werktijden) en leeftijd. De kans op een wijziging van de FML is sterk afhankelijk van nieuwe gegevens verkregen bij onderzoek verricht door de bezwaarverzekeringsarts, in mindere mate van een andere weging van bekende feiten of van ingewonnen informatie van derden.
Beschouwing: De onderzoeksuitkomsten sluiten deels aan bij bekende literatuur. Regionale overeenkomsten en verschillen met betrekking tot de uitkomstmaten van de bezwaarprocedure zijn gelet literatuur en huidig onderzoek aantoonbaar en te verklaren vanuit uiteenlopende populatiekenmerken. Dit pleit voor eventueel breder vervolgonderzoek.
Conclusie: Geslacht of diagnose zijn niet van invloed op de uitkomst van de bezwaarprocedure, kans op een gegrond bezwaar neemt toe naarmate de leeftijd stijgt, terwijl wijzigingen in de FML worden aangebracht op grond van nieuwe feiten op basis van onderzoek verricht door de bezwaarverzekeringsarts. Gegrond verklaring van bezwaar is met name afhankelijk van wijzigingen aangebracht in de FML-rubrieken sociaal functioneren en werktijden.
Literatuur
1.
go back to reference LISV. Documentatiemap opleiding CBBS voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Amsterdam: LISV, 2001. LISV. Documentatiemap opleiding CBBS voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Amsterdam: LISV, 2001.
2.
go back to reference Malyar AF. Uitkomsten van bezwaar en beroep bij enkelvoudige Ziektewetprocedure. Amsterdam: NSOH, 2002. Malyar AF. Uitkomsten van bezwaar en beroep bij enkelvoudige Ziektewetprocedure. Amsterdam: NSOH, 2002.
3.
go back to reference Deitz A. Uitkomsten van bezwaar bij enkelvoudige Ziektewet-procedures. Amsterdam: NSPOH, 2005. Deitz A. Uitkomsten van bezwaar bij enkelvoudige Ziektewet-procedures. Amsterdam: NSPOH, 2005.
4.
go back to reference Turenhout JPP. Kwaliteit: bezwaar gegrond of ongegrond? Amsterdam: NSOH, 2000. Turenhout JPP. Kwaliteit: bezwaar gegrond of ongegrond? Amsterdam: NSOH, 2000.
5.
go back to reference Bemelmans J, Geelkens D. Een nadere beschouwing van het primaire medische oordeel. Amsterdam: NSOH, 2002. Bemelmans J, Geelkens D. Een nadere beschouwing van het primaire medische oordeel. Amsterdam: NSOH, 2002.
6.
go back to reference Klooster-Bhaggoe WR van der, Bhaggoe SAK. Beslissing primaire verzekeringsarts versus beslissing bezwaar en beroep. Amsterdam: NSPOH, 2002. Klooster-Bhaggoe WR van der, Bhaggoe SAK. Beslissing primaire verzekeringsarts versus beslissing bezwaar en beroep. Amsterdam: NSPOH, 2002.
7.
go back to reference Mierlo MO van. Wijziging van het medisch oordeel in de bezwaarprocedure in het kader van de AAW/WAO. Hoofddorp: TNO Arbeid, 2000. Mierlo MO van. Wijziging van het medisch oordeel in de bezwaarprocedure in het kader van de AAW/WAO. Hoofddorp: TNO Arbeid, 2000.
8.
go back to reference Os-Bossagh P van, Mathey-Groeneveld WR, Bohnen AM, et al. Uitkomst van WAO-bezwaarzaken voorspelbaar? Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2008; 16(6): 233-239. Os-Bossagh P van, Mathey-Groeneveld WR, Bohnen AM, et al. Uitkomst van WAO-bezwaarzaken voorspelbaar? Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2008; 16(6): 233-239.
Metagegevens
Titel
Heroverweging van het primair medisch oordeel in bezwaarprocedures
Auteurs
P. van Muijen
W. J. L. van Pelt
Publicatiedatum
01-02-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 2/2009
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03081110

Andere artikelen Uitgave 2/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2/2009 Naar de uitgave

TBV in outline

Article

Verenigingsnieuws

NVAB