Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

A10 De spijsvertering

Auteurs : K. Kok, J. Houweling, A.C.L.M. Zuiderwijk, Y.G. van Ingen, M. Karels

Gepubliceerd in: Anatomie, fysiologie en pathologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Spijsvertering: de opname van voedsel, het verteren van voedsel (fijnmaken en afbreken door enzymen in het spijsverteringskanaal) en het uitscheiden van onverteerbare resten (zie paragraaf Inleiding).
Het spijsverteringsstelsel bestaat uit (zie paragraaf Spijsverteringsstelsel):
  • het spijsverteringskanaal (van mond tot anus);
  • klieren die spijsverteringssappen afscheiden.
Het spijsverteringskanaal nader belicht (zie paragraaf Spijsverteringsstelsel):
  • de mond- en keelholte: proeven en malen van voedsel, afscheiden van speeksel en slikfunctie;
  • de slokdarm: vervoer van gemalen voedsel door de peristaltiek;
  • de maag: afscheiding van maagslijm, zoutzuur, het enzym pepsine en de intrinsic factor, fijner maken van voedsel door kneden, transport naar de dunne darm;
  • de dunne darm: afvoerplek voor gal en alvleeskliersap met de enzymen lipase, amylase en proteïnase (in twaalfvingerige darm) nodig voor de vertering van voedsel, opname van voedseldeeltjes (door darmvlokken), opname van vet, afvoer van bloed naar de lever via de poortader;
  • de dikke darm: onttrekken van water aan onverteerbare resten en transport naar de endeldarm, productie van vitamine K door darmbacteriën;
  • de endeldarm: verzamelplaats voor ontlasting (feces);
  • de lever: productie van gal, vorming van koolhydraatreserves, vorming van eiwitten, vorming van vetten, ontgifting, opslag;
  • de alvleesklier: productie van alvleeskliersap en hormonen;
  • het buikvlies (peritoneum): ophangfunctie voor organen.
Metagegevens
Titel
A10 De spijsvertering
Auteurs
K. Kok
J. Houweling
A.C.L.M. Zuiderwijk
Y.G. van Ingen
M. Karels
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1228-3_10