Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Individueel assessment

Auteur : Arne Evers

Gepubliceerd in: De psychologie van arbeid en gezondheid

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

De laatste decennia hebben zich grote wijzigingen binnen arbeidsorganisaties voltrokken, met ingrijpende consequenties voor de eisen die aan werknemers worden gesteld. De moderne arbeidsorganisatie heeft een efficiënt werkende, zelfverzekerde, flexibele en vitale werknemer nodig (Schaufeli & Salanova, 2008). De verschuivingen die de laatste tientallen jaren zijn opgetreden in de aard van gezondheidsklachten van werknemers, en daarmee in de oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, lijken er echter op te wijzen dat niet elke werknemer deze kwaliteiten in voldoende mate bezit. Of moet men stellen dat de eisen die door de moderne arbeidsorganisatie aan werknemers worden gesteld te hoog zijn? Hoe komt het dat van werknemers met vergelijkbare functies de een overspannen raakt en de ander elke ochtend fris en vrolijk naar het werk gaat? Hoe kan een organisatie erachter komen dat er te hoge eisen worden gesteld en werknemers in de gevarenzone komen?
Voetnoten
1
Het woord ‘test’ wordt in dit hoofdstuk in navolging van de COTAN gebruikt als overkoepelend begrip voor allerlei typen instrumenten, waartoe ook vragenlijsten behoren.
 
2
In het COTAN-systeem wordt deze methode aangeduid met de meer correcte term ‘betrouwbaarheid op basis van inter-itemrelaties’.
 
3
Voorbeelden van zulke vragenlijsten zijn de BASAM, VAG en VOS-D (voor een overzicht zie Evers, 1995).
 
4
Men kan de schaal Aspiratie ook beschouwen als een persoonlijkheidseigenschap, want de inhoud van de schaal komt dicht in de buurt van de eigenschap Ambitie die onderdeel is van het Type-A-gedragscomplex (zie Moderatorvariabelen).
 
Literatuur
go back to reference Drenth, P.J.D., & Sijtsma, K. (2006). Testtheorie: Inleiding in de theorie van de psychologische test en zijn toepassingen. Houten/Antwerpen: Bohn Stafleu van Loghum. Drenth, P.J.D., & Sijtsma, K. (2006). Testtheorie: Inleiding in de theorie van de psychologische test en zijn toepassingen. Houten/Antwerpen: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Evers, A. (1995). Meetinstrumenten voor arbeidsomstandigheden, stress en welzijn. Lisse: Swets & Zeitlinger. Evers, A. (1995). Meetinstrumenten voor arbeidsomstandigheden, stress en welzijn. Lisse: Swets & Zeitlinger.
go back to reference Evers, A., Braak, M.S.L., Frima, R.M., & Vliet-Mulder, J.C. van (2009-2012). COTAN Documentatie. Amsterdam: Boom test uitgevers. Evers, A., Braak, M.S.L., Frima, R.M., & Vliet-Mulder, J.C. van (2009-2012). COTAN Documentatie. Amsterdam: Boom test uitgevers.
go back to reference Evers, A., Lucassen, W., Meijer, R., & Sijtsma, K. (2010). COTAN beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests (geheel herziene versie; gewijzigde herdruk mei 2010). Amsterdam: NIP. Evers, A., Lucassen, W., Meijer, R., & Sijtsma, K. (2010). COTAN beoordelingssysteem voor de kwaliteit van tests (geheel herziene versie; gewijzigde herdruk mei 2010). Amsterdam: NIP.
Metagegevens
Titel
Individueel assessment
Auteur
Arne Evers
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9854-6_5