Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Bewegingsstoornissen; nooit eens rust

Auteur : Martin Smalbrugge

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Mensen die aan dementie lijden maken soms bewegingen die zinloos overkomen en voor anderen niet te begrijpen zijn. Als mensen veel en schijnbaar doelloos bewegen spreken we van ‘motorische onrust’, ‘bewegingsstoornissen’ of ‘neuromotorische stoornissen‘. Voorbeelden zijn: voortdurend kauw- en smakbewegingen maken of steeds opstaan uit een stoel en dan weer gaan zitten, zonder iets te zoeken of van plan te zijn. Het kan ook zijn dat iemand continu schokkende bewegingen maakt met armen of benen of bewegingen van anderen min of meer overneemt of nabootst.
Literatuur
go back to reference Eijle, J. e.a. (1991). Werkboek pdl. Middelharnis: Mobicare. Een overzicht van mogelijkheden die de pdl-methode biedt aan paramedici en verzorgenden bij de ‘behandeling’ van een aantal frequent voorkomende neuromotorische stoornissen. Eijle, J. e.a. (1991). Werkboek pdl. Middelharnis: Mobicare. Een overzicht van mogelijkheden die de pdl-methode biedt aan paramedici en verzorgenden bij de ‘behandeling’ van een aantal frequent voorkomende neuromotorische stoornissen.
go back to reference Harten, P.N. van (2000). Bewegingsstoornissen door antipsychotica. Amsterdam: Boom. Harten, P.N. van (2000). Bewegingsstoornissen door antipsychotica. Amsterdam: Boom.
Metagegevens
Titel
7 Bewegingsstoornissen; nooit eens rust
Auteur
Martin Smalbrugge
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_7